A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Narodni/narodski (bapski) ljekovi
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (1 votes) 
06/03/2012
8:27 pm
Tijana
Guest
Guests

Lijepo bi bilo da podijelimo iskustva o ljekovima naših baka koje smo isprobali i koji su se pokazali kao puno pogodak.

SVi se više ili manje protivimo kljukanju naše djece antibioticima i sl, pa je korisno podijeliti ovakve informacije.

Evo mog omiljenog lijeka za bol u grlu: zapržena varenika, ili zaprženi šećer preliven varenikom, naravno đeci poznat kao karamel varenika 🙂

kad god ih grlo zaboli otopim šećera do boje karamela i prelijem varenikom, kuvam dok se šećerna masa ne otopi. Pije se vruće, nikako hladno ili mlako, čak i meni često prođe prehlada od ovog.

Naravno, u slučaju da imamo temperaturu, ili stomačne tegobe nikako ne primjenjivati!

06/03/2012
9:47 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mi to za kasalj pravimo:) Kad grlo zaboli meda, limuna i propolisa, je jedino sto koristimo, i puterom se mazemo kad se glava ili sto drugo udari. cak su neki od njih i sami isli da uzimaju maslac nakon incidenta, pravac frizider. Sjeticu se jos cega pa pisem 

06/03/2012
9:47 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mi to za kasalj pravimo:) Kad grlo zaboli meda, limuna i propolisa, je jedino sto koristimo, i puterom se mazemo kad se glava ili sto drugo udari. cak su neki od njih i sami isli da uzimaju maslac nakon incidenta, pravac frizider. Sjeticu se jos cega pa pisem 

06/03/2012
10:57 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ja sam jednom dobila savjet, za sami pocetak upale grla, kasicica sode bikarbone se prelije sa sokom pola limuna, tom pjenom ispirati grlo.  vjerujte da mi je bilo bolje i na tome je ostalo, do jutra me proslo.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
9:44 am
Majja
Guest
Guests

E ovo za maslac ja nisam vjerovala ali jednom je cerkica starija udarila celom o sto bas jako, namazasmo i stvarno nidje modrice! Od tada nam je to prijeki lijek za modrice! Laugh Cak, sto rece Kristina, sam trci do frizidera kad se udari! Laugh

Muz cesto, kad je zaboli grlo pravi neku kompresu, cini mi se da se tako zove, provjericu. Uzme jednu platnenu pelenu, polije je blago alkoholom i zapali. Onda  joj to tako toplo zaveze oko vrata. Ne znam jesmo li umislili ali njoj poslije stvarno bude lakse.

07/03/2012
9:58 am
macence
Guest
Guests

Nisam isprobala jer nije bilo potrebe (još uvijek), ali mi je baka savjetovala da kod upale uva napravim veliki fišek od novine, vrh fišeka staviš u uvo, a drugi kraj novine (onaj širi) zapališ i tako držiš dok ne sagori polovina (malo više) novine. Meni djeluje opasno i to bih radila samo uz nečiju pomoć i to u kadi.

07/03/2012
1:13 pm
Tijana
Guest
Guests

Uh, ledni maslac ili margarin je spas, posebno kad se usnica udari, pa natekne. Zaboravila 🙂 sad cemo se prisjetiti padova pri prvim koracima 🙂
Rakija oko vrata standardno 😉 ali nikad nijesmo koristili ono sto su nama kao djeci stavljali za temperaturu crnoga luka u carapice potopljene u sirce. Uh nesto mi strasno i zvuci, a i sjecanje mi govori da treba preskociti 😀

Ovo za uvo sam cujala, ali iskreno nikad ne bih probala. Nesto mi je previse…

Eh ima sad noviji lijek za proliv i povracanje (naravno po pravilima kadase racuna da je to 7 vodenastih stolica tokom dana) ali samo za stariju djecu (3+): u casu koka kole se uspe kasika secera i razmuti se, da se djetetu da popije. Probali smo 2 puta, kad smo vec bili pred kolapsom i pored probiotika itd i pomoglo je. Nijesam pobornik gaziranih pica, cipsa i sl, pa ih moja djeca uzrasta 10 i 9 ni dan danas ne piju, ali nam je ovo zaista pomoglo… Takodje, po trendovima danasnjice daju se djetetu i banana i ispasirani paradajz (bez opne) i ovo nam je pomagalo, kao i zelena jabuka (one socne, pojma nemam kako se zovu)

07/03/2012
7:21 pm
Tajchi
Guest
Guests

Tijana, nama je privatna dr. rekla za Coca Colu, ali, trazila je da je stavimo da dobro izdusi (secer sluzi da se to brze uradi, ali je meni CC i bez toga preslatka), pa da joj damo. Kad sam pitala, pa zar CC, ona mi rece: Znam, ne valja, ali, eto, ovdje moze da posluzi kao lijek. Poslusasmo i proslo je odmah.

A sto se tice jos ovih ljekova, uf, treba da se nakanim, da sjednem i da vam pisem jedno pola dana! Ja bas i ne volim bijele mantile, a obozavam kad su prijemcivi, i to toliko da dn ovih drugih imam i brojeve telefona. Zato se lijecimo prirodno. Ja vec dugo nisam bila bolesna (zato me “ubijaju” hormoni) a malena nikad inekciju a AB samo 1 za skoro 3 god. 

10/03/2012
2:20 am
Tajchi
Guest
Guests

Mali doprinos sa moje strane:

 

Matičnjak je lekovita biljka koja je dobro poznata pčelarima. Buketom ove biljke pčelari umeli su da namane maticu iz komšijskog roja u svoju košnicu. Pčele I bumbari naprosto obožavaju sveži, slatki, limunkasti miris matičnjaka. Zove se maticnjak ili melisa ,sto na Grckom znaci pcela.U medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. On je je nezaobilazni saveznik u protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje .
Usled svakodnevne dugotrajne izloženosti stresu strada i srce. I tu ne treba preskočiti matičnjak . Oni,koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri meseca da svakog dana piju po dve šolje mešavine matičnjaka i ruzmarina.
Matičnjak je veoma dobar lek protiv virusnih infekcija. Ako imate prehladu obavezno pijte dve do tri šolje toplog čaja od matičnjaka i zove. Matičnjak se takođe pokazao delotvornim u borbi protiv virusa herpesa .

10/03/2012
11:40 am
Lara
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Hvala vam drage moje na savjetima.Posto me od juce uhvatilo grlo i vec me panika hvata da idem kod doktora da mi da antibiotike,ali cu drzati med oko grla i ispirati sa sodom i limunom i procice bez antibiotika Laugh

10/03/2012
12:14 pm
Tajchi
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Sad malo recepata za tempreraturu:

– Kukuruzno brasno natopiti vinskim sircetom, pa na tabane, preko kesu (od zamrzivaca), pa onda vunene carape. Skine dosta brzo. Obzirom da je ovo alkoholno sirce, pazite! Djecija koza je porozna i tanka, maloj djeci se ne smije ovako, starijima preporucujem.

– Sok od svjeze cijedjene jabuke jtakodje skida temperaturu.

– Pomijesati bilo koje sirce (najbolje vinsko) sa sitno, sitno rendanim ZIVIM KROMPIROM, da bude bas gnjecav, kao kasa. To se stavi na noge i drzi duze vrijeme. Mora se skloniti kad postane toplo pa staviti novi oblog, dok se topli opet hladi u frizidreru. Ponavljati dok ne spadne temp. Ovo skida trajno, i trebalo bi ujutro da nema nikakve temp niti dalje u toku dana. Inace, ziv, rendani ili sitno sjeckani krompir, ohladjen u frizideru pa stavljen na sterilnu gazu je NAJBOLJI SPAS I ZA OPEKOTINE! To se kombinuje sa ulupanim bjelancem, JEDAN OBLOG KROMPIR, DRUGI BJELANAC I TAKO NAIZMJENCE. Bjelance isto skida temp, ali, malo se vise ulijepi osoba Laugh

10/03/2012
12:16 pm
Tajchi
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Evo i malog pojasnjenja pedijatara sa jednog sajta:

 -za temperaturu (u cmaru) do 37,8`C ne davati nista.
-za temperaturu izmedju 37,9 i 38,8`C davati lekove iz grupe paracetamola: Eferalgan, Miralgin cepic, Febricet cepic ili Miralgin, Febricet, Paracet i Eferalgan sirup u zavisnosti od telesne tezine deteta.
Ovi lekovi se mogu ponavljati na svakih 4 do 5 casova.
-za temperaturu vecu od 38,9`C davati lekove iz grupe antireumatika-antipireptika: Brufen sirup ili Diklofen cepic (voltaren) (od 12,5mg za decu iznad 12kg telesne tezine).
ovi lekovi se mogu davati tek na 7-8 casova, jer su i stetni!
-za temperaturu visu od 39,2`C se (zbog opasnosti da u periodu izmedju davanja leka i pocetka njegovog delovanja-30-60 minuta-temperatura nastavi da raste) moraju uraditi 2 stvari:
1. Dati Brufen ili Diklofen (prema prethodnoj stavci)
2. Staviti dete u kadu u kojoj je voda 32-34`C i kupati ga 15-20 min.
ILI
potopiti pelene u vodu temperature 20-25`C, iscediti ih i kao obloge omotati oko ruku, nogu, grudi i ledja i tako drzati 10min. Ovo ponoviti jos 2 puta. Nakon toga meriti detetu temperaturu i ako stagnira ili pada obuci dete i smestiti ga u krevet.
ILI
Napraviti rastvor vode i alkohola 1:1 i sa tim nakvasiti gazu i masirati celo telo (sem lica), 10-15 min.
Ponavljati dok temperatura ne pocne da pada.

16/03/2012
11:51 am
Tajchi
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Zaboravila sam da kazem da knjiga Marije Treben: “Zdravlje iz bozije apoteke”  treba biti nezaobilazna u svakom domu. Ima mnogo recepata za cajeve i cemu koja biljka sluzi. Nekad se tesko nalazila po knjizarama, probajte, ako ne mozete, javite pa cu postaviti link za download.

16/03/2012
7:28 pm
bubica
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi said
Zaboravila sam da kazem da knjiga Marije Treben: “Zdravlje iz bozije apoteke”  treba biti nezaobilazna u svakom domu. Ima mnogo recepata za cajeve i cemu koja biljka sluzi. Nekad se tesko nalazila po knjizarama, probajte, ako ne mozete, javite pa cu postaviti link za download.

 

Ooooooodlicna knjiga!!! Odavno je imamo i pomogla nebrojeno puta. Negde sam pisala i o cuvenoj Svedskoj grancici,koju po meni mora da ima svaki dom!

Davala sam je mnogo puta da je kopiraju,pa ko zeli iz Pg,slobodno neka trazi!

16/03/2012
9:13 pm
Danchy
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

I mi redovno maslac za udarce i “karamel mlijeko” za grlobolju.

Za začepljeni nosić je super bijeli slez, a za ispiranje grla (za nas) čaj od žalfije.

Za temperaturu nam se najbolje pokazalo “fašanje” u peškir natopljen u mlakoj vodi i mokre čarape…nikako rakija ili razvodnjeni alkohol..samo obična mlaka voda.

 

Za začepljeni nosić nas spašava tzv lavaža. Ovo me je naučila prijateljica iz BG, a nju pedijatrica iz Instituta: u špric od 10ml napuniti fiziološki rastvor, dijete jedan roditelj drži u krilu, a drugi pricem jako ubrizga kompletnu količinu fiziološkog…i sami ćete vidjeti koliko sadržaja iscuri kroz drugu nizdrvu odmah….postupak se ponavlja i u drugu nozdrvu. Ovo nam je spas za Jovanu, iako umije sama da isuče nos, ali sa ovim se izbaci i ono nataloženo u sinusima.

 

Ima toga još, ali ove “tehnike” najčešće primjenjujemo… Wink

16/03/2012
10:16 pm
Kristina M
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Lara said
Hvala vam drage moje na savjetima.Posto me od juce uhvatilo grlo i vec me panika hvata da idem kod doktora da mi da antibiotike,ali cu drzati med oko grla i ispirati sa sodom i limunom i procice bez antibiotika Laugh

Leno zasto bi pila antibiotike za grlobolju, bez ako nije bakterijska upala? Osim ovih mnogobrojnih prirodnih ljekova, imas i septoleta koje mogu da pomognu.

16/03/2012
11:21 pm
caye
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

bubica said

Tajchi said
Zaboravila sam da kazem da knjiga Marije Treben: “Zdravlje iz bozije apoteke”  treba biti nezaobilazna u svakom domu. Ima mnogo recepata za cajeve i cemu koja biljka sluzi. Nekad se tesko nalazila po knjizarama, probajte, ako ne mozete, javite pa cu postaviti link za download.

 

Ooooooodlicna knjiga!!! Odavno je imamo i pomogla nebrojeno puta. Negde sam pisala i o cuvenoj Svedskoj grancici,koju po meni mora da ima svaki dom!

Davala sam je mnogo puta da je kopiraju,pa ko zeli iz Pg,slobodno neka trazi!

super knjiga, ja sam je nasla pre 4 godine na sajmu knjiga u pg i to nesto povoljno mozda cak i ispod 10e, bude je svake god kod istog coveka, kupila sam opet prosle god za poklon. u njoj sam procitala za obloge svedskom grancicom za hemangiom, pomoglo je bas brzo.

a od ovih narodskih lekova koristimo dosta toga sto ste nabrojali, obloge svedskom gransicom za grlobolju, glavobolju i sl cesto primenjujemo.

zadnje sto smo probali (upozoravam da je ultra gadno ali radi posao automatski!) cedjen koren djumbira i belog luka, posle samo dve kasicice u toku jednog dana dete je prestalo da kaslje (to je bio dugotrajni kasalj posle presinga i biljnog sirupa za iskaljavanje). 

za one koji imaju probleme sa herpesom na usnama, ako ste u prilici kad krene da izlazi dok je u fazi peckanja pokusajte da namazete belim lukom

17/03/2012
5:21 pm
wesna
Guest
Guests

Caye,koje su mjere za taj djumbir i bijeli luk??iscijediti  u sokovniku i odmah popiti jel?

17/03/2012
6:25 pm
caye
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Ja nadjoh kao recept samo to cedjeni beli luk i djumbir,bez ikakve mere pa sam smisljala kako cedjeni pa se setih da imam sokovnik. A da bi iz sokovnika izasla koja kap treba malo vise “materjala” ispade da sam stavila i 3-4 cena luka i djumbira komad od prilike vel oraha, a dobih jedva dve kasicice. Spremite neki zalogaj, mozda koru hleba ili tako nesto, bas je ljuto

19/03/2012
8:16 am
lucidna
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Protiv kaslja, med i cimet. Kafenu kasiku meda posuti sa malo cimeta. Cak je i ukusno 🙂

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…