Dossier: Porodilište u KCCG

Kada smo počinjali sa portalom Roditelji.me, prvim roditeljskim u Crnoj Gori, rekli smo da je osnovan sa fokusom na socijalno/društveno umrežavanje roditelja u Crnoj Gori, a sa krajnjim ciljem razvoja snažne roditeljske zajednice. Govorili smo i da želimo da artikulišemo glas crnogorskih roditelja kao i da postanemo neka vrsta neformalne grupe za pritisak, jer bez pritiska teško možemo do promjena. E pa, pritisnuli smo. Dokazali smo nešto što je u fizici davno dokazano, a što mnogima, poslovno ili tradicionalno, malodušnima u Crnoj Gori treba stalno dokazivati, a to je da akcija izaziva reakciju.

Cijela priča počinje otvaranjem teme Porodilište u Podgorici na forumu Porođaj na našem portalu u sitne sate 2. januara 2012. Temu je otvorila naša forumašica Tijana, nekih mjesec prije porođaja sa nadom da su se stvari u porodilištu u Kliničkom centru Crne Gore promijenile od 2003. godine kada je imala prethodni porođaj. Pitala je, poučena ranijim iskustvom ima li danas tople vode, ima li svih medicinskih preparate kojih bi trebalo da bude, ima li joda, čak i konca za epiziotomiju. Ubrzo je tema Porodilište u Podgorici na našem forumu postala najaktivnija, a šokantna svjedočanstva porodilja o maltretiranju, nehumanom odnosu osoblja prema njima, prljavštini i nemaru na Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Crne Gore kojom je rukovodila dr Snežana Raspopović, nizala su se jedno za drugom.

Ubrzo su se za svjedočanstva porodilja zainteresovale Dnevne Novine i, novinarskim žargonom rečeno, pokupile priču. Nepuna dva mjeseca nakon otvaranja teme na forumu, 29. februara, u saradnji sa portalom Roditelji.me Dnevne Novine su počele objavljivanje serijala šokantnih svejdočanstava porodilja objavljenih na portalu, a kao incijativu pod nazivom “Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek“.

Nakon uvodnog teksta koji je najavljivao serijal, objavljenog 29. februara Uvedite podgoričko porodilište u 21. vijek uslijedile su sljedeće priče:

Nakon ove dvije priče, uslijedile su i prve reakcije.

 

Leave a Reply