Kidsland AVENT
Kidsland odjeća
Kidsland GEOX

Između redova

Objavljeno: 20/07/2018

Mama na rolerima

Dupla mama, supruga, kći, sestra, petostruka kuma, vlasnica zlatnog retrivera. Odbojku zamijenila jogom, folklor plesom, slikanje dekupažom. Zaljubljena u pozorište, poeziju i kulinarstvo.

Kako ispitati alergiju na ljekove? Kod nas – nikako.

Da li ste znali da je u Crnoj Gori tehnički neizvodljivo ispitati alergiju na ljekove.

Da li ste znali da je u Crnoj Gori tehnički neizvodljivo ispitati alergiju na ljekove. Moja 11-godišnja Jabuka dobila je alergiju na penicilinske i nepenicilinske ljekove. Svrab očiju, osip po tijelu, otok lica…Poslije par dana sve se vratilo u normalu, naravno uz xyzal i pressing.

Dobili smo uput za ispitivanje na Univerzitetskoj klinici u Beogradu i Klinici Torlak. Svi vi koji ćete morati da prođete proceduru sa djetetom kod kojeg se sumnja da ima alergiju na ljekove, treba da znate sledeće:

Prvo tražite uput od izabranog pedijatra za alergologa. Alergolog vam zatim daje predlog za liječenje u Beogradu. Zatim se vraćate kod  izabranog pedijatra koji vas upućuje na konzilijum pedijatara i komisiju za liječenje u inostranstvu osiguranih lica do 18 godina. U dječijoj bolnici predajete pomenute upute srijedom do 9 sati i istog dana dobijate mišljenje u popodnevnim časovima.

Dragi moji roditelji, svu medicinsku dokumentaciju predajete u Fondu zdravstva Crne Gore. na dvije komisije:

  • prvostepena ljekarska komisija (dobijate uputnicu za Univerzitetsku kliniku);
  • komisija za liječenje u inostranstvu (jer Fond zdravstva nema sklopljen ugovor sa klinikom Torlak). Ova komisija donosi rješenje, na osnovu kojeg refundirate troškove sa klinike Torlak.

Sljedeća adresa je Montenegro airlines, sa kojim Fond zdravstva ima ugovor o saradnji. Dobijate blanko formular i rezervacije avio karata.

Formular popunjava izabrani pedijatar, vraćate ga takvog u poslovnicu pomenutog avio prevoznika. Konačno kupujete karte, novcem iz svog buđelara, a naknadno refundirate troškove od Fonda.

Dva puta pozivate glavne sestre na beogradskim klinikama: zbog dobijanja termina i nedelju dana pred put, za potvrđivanje termina. Ne gubite vrijeme na slanje mejlova. Naravno, morate imati i saglasnost drugog roditelja za putovanje djeteta.

Fond zdravstva ne obezbjeđuje sredstva za smještaj dok boravite u Beogradu.

I faza ispitivanja obavlja se ambulantno (iako smo dobili uput za stacionarno liječenje). U Beogradu sam boravila kod moje Jelke (slikarke i gastro umjetnice) i Sanje (košarkašice i mog reli vozača). Uz njihovog Andreja, Petra, Mihu i Janiku, moja Jabuka je zaboravljala na čekaonice, ljekare, izbockanu ruku, briseve… Te nježne, hrabre, brižne i posvećene majke uradiše ͞perestrojku͟, pa zaboravismo glavni razlog dolaska u Beograd. Pregled kod alergologa: anamneza, spirometrija, kožne prik probe, uzimanje brisa nosa na eozinofiline.

Na Klinici Torlak, poslije razgovora sa njihovim ljekarom, uzeše Jabukinu krv na analizu. Ove analize plaćate svojim novcem, ponovo naknadno refundirate. Rezultate vam šalju e-mailom, za par dana. Završili ste prvu fazu ispitivanja od ukupno tri.

Mi smo trenutno na listi čekanja za fazu II…..

Nastaviće se!

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner


Linija za vršnjačko
Centar za mame
Babe
Tommiee
Vodič za dojenje
Itana Časovi
Sušenje i pranje

Posljednji postovi sa foruma

Leave a Reply