Do kraja septembra odjeljenje za dječiju psihijatriju, do tada liječenje u Beogradu

U Crnoj Gori će do kraja septembra biti otvorena specijalizovana klinika u sklopu koje će biti formirano odjeljenje za dječiju psihijatriju, saopšteno je na sastanku ministarstava rada i socijalnog staranja, zdravlja, Kliničkog centra i Doma Mladost iz Bijele.

Maloljetnici koji se suočavaju sa problemima psihološke prirode, do otvaranja klinike liječiće se u nekoj od specijalizovanih ustanova u Beogradu, što je predviđeno kao prelazno rješenje za pojedinačne slučajeve.

Sastanak je održan na inicijativu ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić nekoliko dana nakon održavanja sjednice skupštinskih odbora za ljudska prava i slobode kao i za zdravstvo, rad i socijalno staranje gdje je saopšteno da je u Domu Mladost u posljednjih godinu bilo 6 pokušaja samoubistava među djecom korisnicima.

Roditelji.me

Direktorica Doma, Marela Savić pozvala je predstavnike zdravstvenog sistema na kvalitetniju saradnju jer im je njihova podrška neophodna zbog značajnog broja djece sa problemima u mentalnom zdravlju.

Ona je ukazala na problem sa kojim se Crna Gora suočava jer ne postoji bolnica ni odjeljenje za smještaj djece koja imaju mentalne probleme i pokušala su suicid.

U Domu Mladost je smješteno ukupno 78 djece bez roditeljskog staranja, od čega je 50 odsto sa smetnjama u razvoju, a 25 odsto sa problemima u mentalnom zdravlju, kojima je, kako je Savić objasnila, potreban stalni nadzor neuropsihijatra i medikamentozna terapija.

Prema riječima direktorice, ovi podaci pokazuju da se struktura djece smještene u Domu Mladost promijenila.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply