Sanitarni inspektori kod 22 igračke otkrili prisustvo opasnih supstanci

Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove pronašli su opasne supstance kod 22 igračke. Tokom ovog mjeseca uništena su 702 komada igračaka kod kojih je otkriven povećan nivo ftalata i bora.

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, u prethodnom periodu sprovođen je planirani nadzor nad bezbjednošću igračaka, kao i reaktivni nadzor tih proizvoda na tržištu.

“Prilikom nadzora vršen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled proizvoda – izgled proizvoda, isprave o usklađenosti, upozorenja, uputstva za upotrebu, a metodom procjene rizika uzeto je 35 uzoraka igračaka za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata i bora. Od ukupnog broja uzoraka rezultati su pokazali da 22 uzorka nisu odgovarala uslovima iz pravilnika”, navodi u saopštenju.

Pojasnili su da su uvoznici, distributeri i trgovci obaviješteni o rezultatima ispitivanja i da su dobrovoljno preduzeli mjere neodložnog sprečavanja dalje distribucije nebezbjednih igračaka, kao i mjere trajnog povlačenja iz prometa i opoziva od potrošača.

“U ovom mjesecu uništena su oko 702 komada igračaka koje su zatečene u prometu dok je postupak opoziva i povlačenja iz prometa za pojedine igračke još u toku. Inspektori su na osnovu Uredbe o zabranjenim, odnosno dozvoljenim načinima upotrebe proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu izdali 22 prekršajna naloga u ukupnom iznosu iznosu od 11.440 eura, dok su za ostale procesi još u toku“.

U saopštenju se navodi da je u maju mjesecu vršen i reaktivni nadzor na osnovu RAPEX nedjeljnih izvještaja – izvršeno je 20 pregleda objekata u kojima su tražena četiri opasna proizvoda – igračke i to dvije plastične lutke sa hemijskim rizikom i dva kozmetička proizvoda. Na tržištu Crne Gore nijesu nađeni traženi opasni proizvodi iz RAPEX obavještenja”, piše u saopštenju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply