Počeo upis u srednje škole

Od danas, pa sve do četvrtka u 15 sati učenici se, posredstvom portala upisi.edu.me, mogu prijaviti za upis u neku od srednjih škola.

Prema konkursu koje je objavilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, za nastavak školovanja u nekoj od srednjoškolskih obrazovnih ustanova mogu se prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina. Prijava se podnosi elektronski na www.upisi.edu.me, a učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje.

Prijavu mogu podnijeti danas, 25. i 26. juna (od 0 do 24 časa), kao i 27. juna 2024. godine (do 15 časova).

Kako je saopšteno ranije iz Ministarstva, učenici koji se upisuju u prvi razred srednjih škola oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama.

Tokom roka za prijavu za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, koji su se prijavili tog dana do 15 časova. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

Konačna rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 2. jula. Nakon toga, učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Sve informacije o kriterijumima, načinu bodovanja i broju slobodnih mjesta u školama možete pronaći u konkursu:

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply