Inspekcija naložila povlačenje tri igračke sa crnogorskog tržišta: Lutke opasne po zdravlje

Ilustracija

Zdravstveno-sanitarna inspekcija naložila je povlačenje tri igračke sa crnogorskog tržišta- lutke “Bejbi Dol”, čiji je uvoznik kompanija Rocky Pistolato, te lutaka “Baonier”, koje je uvezla firma Vadaviro comp d.o.o. Podgorica.

U tim igračkama je pronađena nedozvoljena količina ftalata, a uvoznicima je naloženo povlačenje proizvoda sa tržišta i njihov opoziv.

Zbog povećane količine ftalata – hemikalije koja se koristi za omekšavanje plastike, Zdravstveno-sanitarna inspekcija zabranila je prodaju igračke “Bejbi Dol”, koja je na crnogorskom tržištu prodavana u periodu od 3. decembra 2020. do 20. maja ove godine.

U obavještenju za potrošače kompanije Rocky Pistolato navodi se da ta lutka, proizvedena u Kini, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog povećanog sadržaja ftalata u odnosu na propisanu vrijednost. Kontrolom je utvrđeno prisustvo ftalata u količini od 9,7 odsto po masi, dok je dozvoljena vrijednost 0,1 odsto, odnosno za 97 odsto više od dozvoljenih vrijednosti.

“Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema”, navodi se u obavještenju za potrošače.

Uvoznik je apelovao na građane koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u objekat gdje su ga kupili ili u njihovu veleprodaju jer sa tržišta povlače sve komade te gumene igračke.

Prekomjerne količine ftalata pronađene su i u lutkama “Baonier”, takođe proizvedenim u Kini. Uvoznik te igračke, kompanija Vadaviro comp iz Podgorice, u obavještenju o nebezbjednom proizvodu poziva kupce koji su kupili štetnu igračku da je vrate u objekat gdje su je kupili i da će im cjelokupan novčani iznos koji su dali za nju biti vraćen uz ispravan fiskalni račun.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača kazala je za Dan da građani ne moraju imati račun da bi im se vratio novac za igračku koju su kupili, a koja je opozvana. Kako je istakla, dovoljno je to što je objavljen opoziv tog proizvoda.

“U suprotnom bismo morali čuvati račune od svega što kupimo, što je potpuno besmisleno. Samo opozivanje igračaka dovoljan je razlog i dokaz da građani imaju pravo da im se vrati novac. To treba odmah prijaviti inspekciji”, rekla je Nikčević za Dan.

Ona je kazala da, u slučaju da je igračka prodavana u više radnji, odgovornost opet ne može biti na potrošačima, već bi inspekcija trebalo da utvrdi koliko je spornih lutaka distribuirano u određene objekte.

“Vjerovatno su te igračke prodavane u više objekata. Inspekcija bi morala da utvrdi koliko je koja radnja imala igračaka i koliko ih je prodato. Odgovornost nije na građaninu da bi morao da vraća igračku uz račun, već na onome ko ju je prodao, iako nisu ni oni krivi za sastav lutke, već onaj ko ju je proizveo, ali opet to ne mogu tražiti od građana”, kazala je Nikčević.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply