Sindikat prosvjete: Krajnje je vrijeme da se nastavnici sami zaštite od pritisaka da daju nerealne ocjene

Sindikat prosvjete pozvao je nastavnike da se odupru pritiscima da daju neobjektivne ocjene uoči kraja nastavne godine. Krajnje je vrijeme da nastavnici sami počnu da se štite od pritisaka da daju nerealne ocjene i štancuju nezaslužene uspjehe, navodi se u Otvorenom pismu prosvjetnim radnicima koje je objavio Sindikat prosvjete, u periodu kada na njih, kako kažu, pritisci postaju sve jači.

Iz Sindikata su poručili da ako prosvjetari budu jedinstveni i složni, svaku ocjenu koja je data objektivno i korektno izvedena, mogu odbraniti na sjednicama odjeljenjskih vijeća.

“Još jedna nastavna godina se privodi kraju. Maturanti i polumaturanti za koji dan završavaju svoje razrede. Najstresniji dio nastavničkog posla je uveliko u toku – ocjenjivanje i zaključivanje ocjena. Najveći dio nastavnika će reći da je baš ocjenjivanje učenika najteži dio našeg posla. Međutim, kada ne bi bilo pritisaka na nas, ocjenjivanje bi bilo mnogo lakše. Pritisci od strane učenika, njihovih roditelja, a nerijetko i od uprava škola, da učenicima dajemo veće ocjene, one koje oni svojim radom i zalaganjem nijesu zaslužili, pri kraju godine postaju sve jači i veći”, navode iz Sindikata prosvjete.

Najgore i najteže je, kako ocjenjuju, kada na njih pritisak vrše pojedine kolege, koje hoće preko ocjene i uspjeha učenika da zadobiju određene poene i simpatije od strane pojedinih roditelja.

“Tu, najčešće, zaboravljamo djecu ‘običnih’ roditelja, skromnih ljudi koji vjeruju u objektivnost našeg školskog sistema, i koji očekuju da će njihovi nastavnici ocjenjivanje završiti korektno, tj. ‘ni po babu, ni po stričevima’. Ali smo, na žalost, vrlo predusretljivi i ažurni da poguramo djecu ‘moćnih’ ili agresivnih roditelja, koji hoće, pošto-poto, bolji uspjeh za svoju djecu, ne obazirući se da li su djeca zaslužila ili ne. Po pravilu, takvi roditelji nas brzo zaborave, a gorak ukus ostaje među kolegama u školi”, stoji u otvorenom pismu.

Iz Sindikata prosvjete kažu da je neobjektivno ocjenjivanje, u značajnoj mjeri, doprinijelo da se kod djece i u javnosti počne urušavati dostojanstvo prosvjete, te priznaju da su i nastavnici djelimično krivi za to.

“Veliki broj nezasluženih ‘Luča’, koje nijesu mjerilo rada pojedinih škola, niti mjerilo znanja naših učenika, nijesu doprinijele da kvalitet obrazovnog sistema bude bolji. Naprotiv, lažni uspjesi i ocjene su ‘medveđa usluga’ i djeci i školstvu. Znanje se ne stiče kroz papir, već napornim radom”, ističu iz Sindikata.

Dodaju da se lažno znanje i uspjesi otkriju na prvoj narednoj stepenici kroz nastavak školovanja, a cijenu plaćaju i učenici i društvo, te da još niko nije postao stručnjak sa nezasluženom diplomom i nerealnim ocjenama.

“Krajnje je vrijeme, poštovane koleginice i kolege, da se mi nastavnici sami počnemo štititi od pritisaka da dajemo nerealne ocjene i štancujemo nezaslužene uspjehe. Ako smo mi jedinstveni i složni, svaku ocjenu, koja je data objektivno i korektno izvedena, možemo odbraniti na sjednicama Odjeljenjskih vijeća. Za početak, ispoštujmo član 88 stav 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju: ‘Odjeljenjsko vijeće sačinjavaju nastavnici, vaspitači i stručni saradnici koji učestvuju u izvođenju obrazovno-vaspitnog rada u odjeljenju’ Direktori i pomoćnici direktora nijesu članovi odjeljenjskih vijeća. Međutim, oni često prisustvuju sjednicama Odjeljenjskih vijeća i utiču na zaključivanje ocjena”, podsjetili su iz Sindikata prosvjete.

Pojasnili su da Odjeljenjsko vijeće, po članu 90 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, između ostalog, utvrđuje zaključne ocjene na kraju klasifikacionih perioda, odlučuje o vaspitnim mjerama i obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom i statutom ustanove.

“Ali, Odjeljenjsko vijeće nema pravo da preglasavanjem prepravlja ocjene koje su ispravno zaključene i izvedene. Ako treba, korisnije je da sami učenicima, u učionici, radi daljeg podsticaja, damo povoljniju ocjenu, nego da to radimo van učionice, preglasavanjem na Odjeljenjskom vijeću. Zato, koleginice i kolege, budimo složni i objektivni. Ne dozvolimo da interesi pojedinih roditelja i učenika preovladaju i da mi, zarad njihovih interesa, vršimo pritisak jedni na druge i na taj način rušimo autoritet svojih kolega. Nesvjesno rušimo autoritet škole, pa i nas samih. Samo složno i jedinstveno možemo povratiti ugled naše profesije. Počnimo od ocjenjivanja, koje mora biti transparentno i nepristrasno, ali bez pritisaka”, zaključuje se u Otvorenom pismu Sindikata prosvjete.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply