MPNI: Sve spremno za nastavak školske godine, neće biti problema sa grijanjem

U crnogorskim osnovnim i srednjim školama danas je počelo drugo polugodište, a kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija sve je spremno za nastavak ove školske godine.   

“Sve je spremno za nastavak školske godine. Po svim pokazateljima koje imamo, neće biti zastoja u isporukama energenata za grijanje prema vaspitno-obrazovnim ustanovama. Dakle, učenici će nastavu pohađati u zagrijanim učionicama i školskim objektima. U školama koje su ranije predvidjele određene rekonstrukcije, posao je završen, tako da roditelji i đaci, ne treba da brinu”, kazala je Radiju Crne Gore Milica Nišavić iz Biroa za odnose sa javnošću u MPIN.

U Ministarstvu prosvjete svjesni su da je obrazovna infrastruktura u lošem stanju, ali, kako navode, stalno se radi na unapređenju uslova rada.

“U narednom periodu planiran je intenzivan rad na velikim infrastrukturnim projektima od kojih posebno izdvajamo početak gradnje vrtića u Nikšiću, nove osnovna škola u Tivtu, osnovne škole i vrtića u City kvartu, novog objekta pored škole Oktoih, vrtića u Baru i Ulcinju i mnogih drugih objekata. Osim projekata čiji je početak radova izvjestan, stvoreni su preduslovi za otpočinjanje projektovanja za 15-ak objekata u gradovima na teritoriji cijele Crne Gore. Takođe, u toku ove godine ući ćemo u novi projekat sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, kako bi se rekonstruisao dio energetske efikasnosti 25 obrazovnih objekata”, navela je Nišavić.

Ističe da će problem prevoza đaka na sjeveru, biti riješen narednog mjeseca.

“U februaru očekujemo isporuku kombija i autobusa, uglavnom za sjever Crne Gore, čime će se riješiti pitanje prevoza, a planirana je i nova nabavka od oko 2 miliona eura”, kaže Nišavić. 

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je krajem prošle godine započeta instalacija računarske opreme u školama u Crnoj Gori, što će nastaviti krajem januara i tokom  februara.

“Biće opremljeno 210 učionica i 2.020 kabineta u svim obrazovnim ustanovama. Planirano je i raspisivanje tendera za inventar, kako bi sve škole bile opremljene novim namještajem. Nadamo se da će to biti završeno u toku ljetnjeg raspusta”, saopštila je Nišavić.

Što se tiče projekta Asistenti u nastavi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizna u školama, licencirani organizator obrazovanja odraslih za realizaciju navedenog programa je JU Policijska akademija.

“Do sada su realizovali obuku za tri grupe kandidata i istu je završilo više od 40 polaznika. Polaganje za kandidate organizovaće Policijska akademija naredne nedjelje. Ispitivači su prošli obuku u Ispitnom centru, na čiji predlog je MPNI izdalo licence ispitivačima za sticanje ove

stručne kvalifikacije”, saopštila je Nišavić.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply