Prijavite se za besplatan program roditeljstva Brižne porodice

Roditelji/staratelji, koji imaju djecu uzrasta od dvije do devet godina, mogu se od danas prijaviti za učešće u novom ciklusu besplatnog dvanaestonedjeljnog programa roditeljstva Brižne porodice, koji će udruženje Roditelji organizovati od 3. oktobra u Podgorici.

Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Realizuje se u okviru projekta Sistemi podrške ranjivim porodicama, koji finansira Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Voditeljke programa su socijalne radnice udruženja Roditelji Katarina Čarapić i Tanja Ašanin.

Prijave sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta zainteresovani roditelji mogu poslati na e-mail adresu [email protected]

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji u maloj grupi usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju dodatno vrijeme, već se odnose na situacije koje se inače događaju i dio su svakodnevice. Svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi tokom dvanaestonedjeljne obuke. Rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica. Međutim, ukoliko se desi da polaznik preskoči neki susret, voditelji programa će se potruditi da to sa polaznikom nadoknade individualno. Susreti će biti organizovani jednom sedmično (utorkom) u trajanju od dva sata, počev od 3. oktobra.

Udruženje roditelji realizuje besplatni program Brižne porodice, ranije poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, od 2018. godine i do sada je realizovano 19 ciklusa i tri programa Roditeljski chat.

Osim toga, besplatna SOS Roditeljska linija za sve roditelje, širom Crne Gore je dostupna svakog radnog dana od 9 do 15 časova, putem telefona 080 888 888.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply