Postavljen kamen temeljac za novi objekat OŠ “Vladimir Nazor”

Godinu i po nakon što je stara škola srušena, kao i godinu kasnije u odnosu na rok koji je prošlog ljeta najavio ministar prosvjete, danas je postavljen kamen temeljac za novi objekat OŠ “”Vladimir Nazor”.

Planirano je da izgradnja traje 17 mjeseci, ali se premijer Dritan Abazović, kako je kazao na današnjoj svečanosti, nada da će djeća biti u novoj školskoj zgradi već od septembra iduće godine.

Učenica Petra Savić podsjetila je, u ime djece, da su konačno dočekali i ovaj dan, nakon što su nadležne institucije probile nekoliko rokova, nakon beskrajnog strpljenja i stalne strepnje, nakon bezbroj razočaranja… Zahvalila se upravi i nastavnicima, zbog čijeg se truda đaci najmanje osjećaju kao gosti u drugim školama, roditeljima koji su uz njih, kao i Ministarstvu.

„Zahvaljujemo se i Ministarstvu što su nas konačno čuli, ali podsjećamo da se gradnja naše škole ne smije zaustaviti na simboličnom činu postavljanja kamena temeljca. Ovog septembra na nastavu krećemo srećni i više motivisani za rad jer znamo da ćemo brzo da se okupimo u našoj školi“, istakla je Petra.

Marković: Djela, a ne riječi

Direktorica OŠ „Vladimir Nazor“ Ljiljana Marković osvrnula se na nesebičan trud i entuzijazam djece, kolega i roditelja.

„Svjedoci ste koliko smo se u prethodnom periodu nesebično davali kako bismo našoj djeci omogućili kvalitetno obrazovanje i pokazali im da školu ne čine zidovi. Usvojili su, između ostalog, životne lekcije istrajnosti, upornosti, tolerancije i razumijevanja. Zato sa ponosom govorim o njima jer se sa ovom neobičnom situacijom podstanarskog školovanja nose zrelo i odgovorno, bez incidenata, a uz brojne uspjehe na državnim takmičenjima. Naročito sam ponosna i na kolektiv, moje cijenjene kolege, bez čijeg nesebičnog zalaganja, i van očekivanih okvira, funkcionisanje naše škole u ovakvim uslovima ne bi bilo moguće“, kazala je Marković, uz zahvalnost i školama „Novka Ubović“, „Marko Miljanov“ i „Dragiša Ivanović“ koje su im ustupili prostorije.

Kazala je da se nada da će postavljeni rokovi biti poštovani i da će učenici i nastavnici možda i za godinu ući u svoju školu.

„Zato, podsjetiću nadležne na čuvenu izreku starih Latina: Djela, a ne riječi“, istakla je Marković.

Vojinović: Ispunili smo obećanje sa javnog časa

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je završen mukotrpan dio posla koji je podrazumijevao dosta rada.

„Za nama su dani iščekivanja i neizvjesnosti, a pred nama je početak izgradnje modernog školskog zdanja. Nove generacije neće morati da putuju s kraja na kraj grada, imaće u svom mestu divnu školu“, rekao je Vojinović.

Istakao je da se uz veliki napor Ministarstva proisvjete, Uprave za kapitalne prjekte, tako i cjelokupne Vlade Crne Gore, ispunjava obećanje dato na javnom času koji su  organizovali učenici, roditelji i profesori ove škole, a to je da radovi počnu u avgustu i da za 17 mjeseci đaci konačno sjednu u svoje klupe.

Radovi se, kako je dodao, finansiraju u iznosu od 50 posto iz kredita EIB-a, 30 posto iz sredstava bilateralnih donora, a 20 odsto je učešće državnog budžeta.

Abazović: Lijepo je kad djeca traže školu

Premijer Abazović je kazao da žali što do ovog momenta nijesu došli ranije, ali sve što su Vlada i Ministarstvo uradili bilo je, prema njegovim riječima, u rekordnom roku.

„Zakonska rješenja u Crnoj Gori su takva, mi ih ne možemo kršiti, ali generalno možemo biti zadovoljni da je ispoštovana ona data riječ, a to je da će tokom avgusta početi izgradnja nove škole Vladimir Nazor“, rekao je Abazović i ocijenio  da uz angažman svih institucija, a naročito izvođača radova i uz podršku evropskih partnera, škola može biti izgrađena i u kraćem roku od predviđenog.

Nada se, istakao je, da će djeca narednog 1. septembra uđu u novu školu.

„Dugujemo zahvalnost svima, a naročito roditeljima na razmijevanju zato što trenutno djeca nastavu pohađaju u drugim školama. Mislim da je priča oko škole Vladimir Nazor, koliko god bila sa peripetijama i nekim naslijeđenim problemima, ipak imala dozu specifičnosti koju lično želim da podijelim sa vama. Najljepši protest ikada koji je održan u Crnoj Gori bio je protest djece koja su tražila školu. To je najljepši momenat koji je Crna Gora doživjela, kada su djeca, a bilo ih je zaista dosta, došla i imali su samo jednu parolu, vrlo kratku i ajsnu: Hoćemo školu! Lijepo je kad djeca traže školu. Institucije neka odgovore“; istakao je Abazović.

On je saopštio da će do kraja godine biti završena idejna rješenja za novu školu u vrtić u City kvartu.

Uoči današnje ceremonije polaganja kamena temeljca, Abazović je u objavi na društvenim mrežama naveo da je „nakon prevazilaženja svih administrativnih prepreka, konačno ispoštovan zahtjev djece, roditelja i nastavnika“, a uložiće dodatne napore da se sve završi i prije predviđenog roka.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply