Na listi čekanja za upis u bjelopoljske vrtiće 40 djece, iz uprave kažu da će biti mjesta za sve

Broj djece koja su upisana u bjelopoljskim vrtićima veći je za oko 50 odsto od kapaciteta ustanove, pa se ove godine na listi čekanja našlo 40 mališana predškolskog uzrasta. Iako roditelji strahuju kakav će biti epilog, iz uprave im poručuju da će sva djeca biti raspoređena. Ako ne uspiju da to učine po postojećim vaspitnim grupama, formiraće još jednu jer su djeca istog uzrasta.

Kako kažu u upravi JPU „Dušo Basekić“, ove godine su bili prinuđeni da formiraju privremenu listu čekanja djece, koja još nijesu raspoređena. Prema riječima direktorice JPU u Bijelom Polju Dijane Kovačević, sigurno je da niko od djece neće ostati neupisan, odnosno neraspoređen, ali moraju izabrati najoptimalnije rješenje za ovaj problem. U tome će im pomoći podaci, koje očekuju nakon potpisivanja ugovora, jer na osnovu dosadašnjeg iskustva određen broj roditelja u međuvrmenu odustane ili odluči da djecu šalje u vrtić tek za nekoliko mjeseci.

„Molimo roditelje za malo strpljenja, jer nema bojazni da će bilo koje dijete ostati neupisano. To prosto ne bismo ni smjeli da dozvolimo. Sa druge strane, smatramo da ne bi bilo humano da u grupama boravi po 50 ui više djece, pa tražimo najpovoljnije rješenje. Ukoliko ne uspijemo da rasporedimo 40 djece u već formirane grupe starijeg vrtićkog uzrasta, formiraćemo još jednu“, kazala je Kovačević.

Dodaje da su ove godine već upisali još jednu grupu za koju su dobili na korišćenje prostor u OŠ „Marko Miljanov“.

„Prilikom raspoređivanja, namjerno smo i ostavili na listi čekanja djecu istog uzrasta, kako bismo ako ne uspijemo na drugi način, mogli formirati još jednu grupu, bez dodatnih komplikacija. Mjesto za njih bismo, u krajnjoj varijanti, mogli obezbijediti pregrađivanjem jednog prostora. Iako nam je veoma žao da se svi raspoloživi prostori koji bi trebalo da službe za dječije aktivnosti, rad sa njima i trpezariju pretvore u učionice, i tu opciju ćemo uzeti u obzir“, ističe Kovačević.

Ona navodi da je ova JPU i prošle godine formirala dvije nove vaspitne grupe.

Bjelopoljska Opština, prema njenim riječima, nema prostora koji bi mogao biti iskorišten za ove namjene, a izdaci za troškove kirija nijesu zanemarljivi. Iz tog razloga, jedno od rješenja je, kaže Kovačević, i korišćenje prostora u školama, gdje ima mogućnosti za to. Podsjeća da vrtiće u Bijelom Polju pohađa oko 1.200 djece, a kapaciteti su za oko 800.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply