Park na Kruševcu vrvio od dječije radosti

Najljepši podgorički park, ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu, u subotu je vrvio od dječije radosti. Na hiljade porodica uživalo je u najvećem događaju u zemlji, petom festivalu roditeljstva Porodica Fest.

Festival je organizovalo udruženje Roditelji i njegovo socijalno preduzeće Kreativa Lab, u partnerstvu sa Glavnim gradom, a povodom Međunarodnog dana porodice koji se širom svijeta obilježava 15. maja.

Festival je svečano otvorio zamjenik gradonačelnice, Danilo Šaranović,  poželjevši mališanima i roditeljima da sreća i radost budu jedina osjećanja među svima nama. Šaranović je poručio i da zbir svih naših porodica čini jednu veliku porodicu koju zovemo Podgorica.

Nakon obraćanja zamjenika gradonačelnice uslijedila je tradicionalna  promenada biciklista svih generacija, koju je organizovala nevladina organizacija Biciklo.me.

Cjelodnevni program 5. izdanja festivala je osmišljen tako da su u njemu mogli uživati svi članovi porodice. U okviru bogatog programa tokom dana je organizovano više od 70 različitih sadržaja: kreativno-edukativne radionice, takmičenja, igre i sportske aktivnosti, predstava za djecu, muzički i plesni nastupi, animacije, druženje sa maskotama, velika žurka, udomljavanje štenaca, porodični sajam…

U atrijumu i ispred dvorca Petrovića organizovan je raznovrstan zabavni program. U okviru programa nastupili su solisti dječijeg hora Zvjezdice i škole pjevanja D-moll, glumice Anđelija Rondović i Sanja Vujisić izvele su predstavu za djecu Luckasti klovnovi, u produkciji Korifej festa, Helen Doron English Montenegro je organizovao takmičenje u spelovanju Open Spelling Beehive 2023, plesni klubovi Sonrisa, Royal i Akademija plesa su održali mini koncerte, Rant a party Montenegro je organizovao veliku žurku, a održan je i mini koncert učenika Umjetničke škole za muziju i balet “Vasa Pavić”.

U dijelu programa koji je organizovan u 11 tematskih zona u parku učestvovalo je preko 60 učesnika koji su tokom programa održali preko 70 kreativnih, edukativnih i sportskih radionica i aktivnosti.

U okviru Umjetničke zone sadržaje su organizovali: Igračkoteka i razvojni centar, Animatori Zabavljatori, Milena Baćović, Tanja Ćirović, Katarina Čarapić, Lana Lazarević i Selma Taljanović.

U Naučno-istraživačkoj zoni program je organizovala Fondacija za promovisanje nauke PRONA.

U Zoni edukacije i zabave sadržaje su organizovali Fond za inovacije, Mali Projektanti, Marina Bokan, Učitelj Miki, psihološkinja Mirela Škrijelj i dječiji animator Žarko Žabac.

U Sportskoj zoni sadržaje su organizovali Sportsko rekreativno društvo korektivne gimnastike M&M Iskra Podgorica, S3 školica sporta, Akademija plesa Podgorica i karate klub Podgorica.

U Izviđačkoj zoni Odred izviđača Sunčev zrak organizovao je izviđački dan.

U okviru zone Nutrino Junior organizovane su razne aktivnosti za najmlađe, igre u Sand Welt pješčanicima, kao i druženje sa maskotama Dječije radosti.

U okviru zone Udomi me NVO Kuća životinja je organizovala udomljavanje štenaca i edukaciju o odgovornom vlasništvu.

U NTC zoni su brojne sadržaje organizovali NTC centri Crne Gore, dok su u okviru Eko zone sadržaje pripremili Eko vrtić Bambino i Čistoća DOO.

U zoni Spretni prstići, razne aktivnosti, predstave i takmičenja sa pametnim igračkama organizovala je SOVA.

U parku je bila postavljena i Piknik zona u kojoj su posjetioci odmarali od brojnih aktivnosti i uživali u porodičnom druženju u prijatnoj hladovini.

Na Festival je stigla i Služba zaštite i spašavanja Podgorica koja je mališanima predstavila svoju opremu i vozilo dok je Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” predstavila svoj novi projekat BiblioBus – pokretnu biblioteku. Gradsko Zelenilo je održalo radionicu sadnje, u toku koje su mališane učili kako se sadi cvijeće pa su zajedničkim snagama ukrasili dio zelene površine ispred Dvorca Petrovića.

Tokom festivala je održan i porodični sajam u okviru koga su se predstavili: Helen Doron English Montenegro, BrainOBrain Montenegro, Coding Giants Crna Gora, Tinker Labs Podgorica, Tommee Tippee i Waterwipes – Glosarij, B. Well, Scecchasol, Medela-Osmi Red D, NUK, Zewa, Garnier – S Press +, Imlek, Argeta Junior, Nutrino Junior, Pufies-Calgo MN, Tijana Dragićević dekoracije, NVU Naša djeca, Angie&Me i Expo Commerce – Frosch.

Festival su podržali Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, kompanije Voli i IDEA, Hipotekarna banka, preduzeća Zelenilo i Čistoća, La Parisienne i Bom kafa.

Prezadovoljni smo i presrećni kako je proteklo peto izdanje najvećeg porodičnog okupljanja u našoj zemlji. Zahvaljujemo svim roditeljima koji su svoje mališane doveli da provedu nezaboravan dan u prirodi kao i ostalim članovima njihovih porodica koji su takođe došli da uživaju u programskim sadržajima. Zajedno smo poslali snažnu poruku da je porodica najvažnija u društvu, da o porodici treba brinuti i pružiti joj podršku. Posebno se zahvaljujemo svim roditeljima koji su juče tokom dana vodili računa o tome da park nakon događaja ostane uredan i na taj način i svoju djecu kroz praktičan primjer naučili kako se ponaša u prirodi i na javnim površinama“, poručuju iz Udruženja Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply