Učenička stipendija da bude najmanje 195, a studentska 390 eura

Na portalu e-peticije Skupštine Crne Gore od prošlog petka dostupna je peticija o poboljšanju učeničkog i studentskog standarda. Cilj ove inicijative je povećanje iznosa učeničkih i studentskih stipendija, kao i studentskih kredita.

“Samu peticiju sam pokrenuo zbog neadekvatnog usklađivanja učeničkih i studentskih primanja. Tokom 2022. i 2023. godine, usvojena su brojna povećanja, a naročito su povećane zarade u javnom sektoru. Sva ta povećanja u najmanjoj mjeri su obuhvatila učenike i studente. Iako su studentima uvećani krediti i stipendije, inflatorna kretanja su doprinijela da i povećane iznose obezvrijedi, dok učeničke stipendije nijesu usklađivane više od deceniju”, kazao je inicijator ove peticije, student Jovan Cebalović za CdM.

Kako je dodao, peticija ima za cilj povećanje učeničkih stipendija u iznosu ne manjem od 25 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, studentskih kredita u iznosu ne manjem od 25 odsto, a studentskih stipendija 50 odsto prosječne zarade.

“Sada se ova davanja usklađuju na nivou minimalne zarade u Crnoj Gori (iznos učeničke stipendije je trenutno svega 12,67 odsto od minimalne zarade, odnosno 57 eura, studentskih kredita 25 odsto od minimalne zarade i kreće se u rasponu od 112,5 do 161 eura, a studentskih stipendija 50 odsto od minimalne zarade, odnosno 225 eura). Glavni cilj peticije je da kroz povećanje pomenutih primanja stvorimo makar malo bolje uslove života za učenike i studente, iako postoje brojnih problemi u njihovom djelovanju, kao što su neadekvatni uslovi u učeničkim i studentskim domovima, bibliotekama i čitaonicama”, istakao je Cebalović.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Neophodno je prikupiti šest hiljada potpisa do 18. jula, kako bi peticija bila razmatrana pred Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply