Savović: Test iz engleskog koji se pojavio na viber grupi je prošlogodišnji

Direktor Direktorata za opšte, srednje i cjeloživotno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Slobodan Savović poručio je da tokom polaganja drugog dijela maturskog ispita, organizovanog juče za sve učenike završnih razreda srednjih škola, nije bilo masovnog kršenja pravilnika.

Testovi koji su se pojavili na viber grupi su, kako tvrdi Savović, prošlogodišnji.

Da li su testovi zaista prošlogodišnji može se lako utvrditi uvidom u fotografije koje su članovi grupe “druženje” dijelili u toku ispita i testa koji je objavljen na sajtu Ispitnog centra.

“Testovi iz engleskog koji su se pojavili na vajber grupama juče su prošlogodišnji, što znači da nije došlo do curenja maturskih testova iz engleskog jezika, rekao je Savović gostujući u Bojama jutra  TV Vijesti. Smatra da je grub izraz “varanje”. Prepisivanja na testovima, ističe on, bilo je i biće ga.

“Za razliku od nekih ranijih perioda, ova prosvjetna administracija je rekla da želi da podvuče crtu i jasno poruči učenicima i cijeloj javnosti da se neće pomiriti sa tim da može da se postigne uspjeh na osnovu prepisivanja ili korišćenja nedozvoljenih sredstava. Zbog toga i zahvaljujemo javnosti što je stavila pod lupu čitav ovaj proces. Ovo se i zove državna matura, to je dakle državna stvar, a ne samo stvar Ministartsva prosvjete”, istakao je Savović.

Prema njegovim riječima, u susret ovom maturskom i stručnom ispitu, a poučeni prethodnim iskustvima, izvršili su pravovremene pripreme i na ovom maturskom ispitu je bilo određenih promjena.

“U svakoj učionici imali smo po dva test – administratora. Imali smo i kolege iz Ministarstva koji su bili, uključujući i mene, podrška školama da se ovaj proces što bolje odvija I da bude što transparentniji”, rekao je Savović.

Dodaje da prvi pokazatelji im govore da je sve proteklo u redu, da nije bilo masovnih iskakanja iz sistema, odnosno kršenja pravilnika.

“Ono što smo vidjeli u štampi i na portalima prosto nije tako, nije bilo curenja testa iz engleskog. To što se pojavilo u tri minuta do 11 u učeničkoj grupi  – druženje, koja je usput rečeno i stvorena radi druženja, je test prethodnih godina, ne ovaj”, rekao je Savović.

“Ono što smo vidjeli i štampi i na portalima nije tako, nije bilo curenja testa iz engleskog. To što se pojavilo u tri minuta do 11 u učeničkoj grupi je test prethodnih godina, ne ovaj. To je proteklo u najboljem redu. Prvi pokazatelji govore da je bilo juče i bilo većeg broja oduzimanja mobilnih telefona”, rekao je Savović.

Pita se da li treba prosvjetne radnike pretvorite u nekog ko će da pretresa učenike.

“Prepisivanje nije bilo masovno što govori i prvi ispit, iz maternjeg jezika. Kada komisija za ocjenjivanje, uz podršku Ispitnog centra i MInistarstva, izađe sa rezultatima testova iz maternjeg jezika, mislim da će se mnogi iznenaditi koliki će biti procenat učenika koji su ponavljali ili su diskvalifikovani sa maturskog ispita, što nam sve govori da smo dobro radili”, poručio je Savović.

Navodi da je i ranijih godina bilo sličnih situacija, ali osim kuloarskih priča nije bilo reakcije institucija sistema.

Komentarišući izjave direktora SMŠ “Danilo KIš” iz Budve Krsta Vukovića da je bilo propusta u organizaciji maturskih ispita, Savović kaže da njegov kolega ima pravo na svoje mišljenje.

“Kolega Vuković je direktor škole, ja sam predstvanik Ministarstva”, kaže Savović.

file:///C:/Users/Udruzenje%20roditelja/Downloads/1.-ENGLESKI-OSNOVNI-NIVO-2023.pdf

file:///C:/Users/Udruzenje%20roditelja/Downloads/1.-ENGLESKI-VISI-NIVO-2023.pdf

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply