Abazović: Nove mjere protiv vršnjačkog nasilja uoči početka školske godine

Premijer Dritan Abazović kazao je da vjeruje da su djeca u Crnoj Gori sigurna, kao i da očekuje da će nove mjere, u cilju suzbijanja vršnjačkog nasilja, biti na snazi prije početka nove školske godine.

On je u intervjuu na Adrija televiziji rekao da se živi u vremenu opšte globalizacije, kao i dostupnosti različitih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

Naveo je da je bilo dosta inicijativa da se ti sadržaji na neki način promijene, naročito po pitanju društvenih mreža.

“Nijesam sreo nijednu osobu koja nije saglasna da se nešto i po tom pitanju mora raditi. Definitivno imamo previše nasilja i sadržaja koji dovodi do devijantnih pojava”, smatra Abazović.

On je ponovo izrazio saučešće porodicama žrtava tragičnih dešavanja u Srbiji, ističući da je to upozorenje za sve države u regionu.

“Nadam se da ćemo ga shvatiti ozbiljno i da ćemo preduzeti sve neophodne mjere, a one moraju biti inkluzivne i moraju da podrazumijevaju sve čimbenike društva”, saopštio je Abazović.

On je istakao da percepcija sadržaja na društvenim mrežama ili u medijima nije ista kod odraslih i djece.

Abazović je rekao da je Srbija predložila mjere a neke su, kako je kazao, smislene.

“Ja sam za punu demilitarizaciju stanovništva. To je meni vrlo blisko. Mislim da samo određene kategorije stanovništva mogu da budu u posjedu oružja. Moramo da imamo rigoroznije kazne”, naveo je Abazović.

On, kako je kazao, očekuje da nove mjere mogu biti uvedene uoči početke nove školske godine.

“Ne znam da li će to u potpunosti riješiti problem”, dodao je Abazović.

On je apelovao na roditelje da obrate pažnju i u razgovoru sa djecom objasne da “ovo nijesu stvari za igru”.

Abazović je kazao da pokušavaju da isprate i reaguju na najmanju sitnicu.

“I srećni smo što se sve za sada svodi na neslane šale. Ipak, moramo da imamo jako povećanu kontrolu. To će se dešavati sada u toku polumaturskih i maturskih večeri, biće povećana pozornost, jer ne smijemo ništa prepustiti slučaju”, poručio je Abazović.

Policija pojačala aktivnosti

Iz Uprave policije je CdM-u rečeno da su u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja preduzeli konkretne korake. Neka od njih su da, osim uniformisanih policijskih službenika, škole i školska dvorišta obilaze i inspektori u civilu. Pojačano je i prisustvo policije na raskrsnicama u blizini škola, a posebno u vrijeme početka nastave, trajanja velikog odmora i završetka nastave u više smjena… Policija prati i društvene mreže zbog eventualnih najava za mogućih organizovanja tuča učenika.

“Starješine odjeljenja bezbjednosti/stanica policije su organizovale radne sastanke sa direktorima osnovnih i srednjih škola, kako bi u saradnji sa upravama škola preduzimali preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, odnosno vršnjačkog nasilja, sa akcentom na maloljetna lica, a sve u cilju stvaranja još povoljnijeg i bezbjednijeg ambijenta za sve učenike“, kazali su CdM-u iz Uprave policije.

Naglašavaju da su sačinjeni konkretni planovi mjera i aktivnosti koji se odnose na sprovođenje svakodnevnih preventivnih pojačanih aktivnosti od strane policijskih službenika Sektora za borbu protiv kriminala ali i službenika odjeljenja bezbjednosti i stanica policija u svim opštinama na državnom nivou, čiji su nosioci aktivnosti službenici Sektora za borbu protiv kriminala.

“Shodno bezbjednosnoj procjeni i zaključcima sa sastanka sa direktorima osnovnih i srednjih škola, definisani su vrijeme početka nastave, vrijeme odmora kao i završetka nastave, odnosno vrijeme završetka prve smjene i početka druge smjene (za srednje škole) kako bi se u tom periodu sprovodile preventivne aktivnosti, kako u dvorištima škola tako i na drugim mjestima u blizini škola, sa akcentom na učenike onog uzrasta koji su u prethodnom periodu shodno analizi bili učesnici bilo kog oblika nasilja“, saopštili su CdM-u iz Uprave policije.

Ističu da imajući u vidu značaj uloge policije u prevenciji delikata karakterističnih za djecu i maloljetnike školskog uzrasta, projektom Rad policije u zajednici, koji je već osmišljen, Uprava policije – Odsjek za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju je predvidio da policijski službenici, kroz pozorničko – patrolnu djelatnost, na njihovim rejonima redovno obilaze škole, kao i mjesta na kojima se okuplja mlađa populacija.

“Ove aktivnosti se realizuju kroz kontinuiranu i kvalitetnu saradnju sa upravama škola, a osim uniformisanih policijskih službenika, škole i školska dvorišta obilaze i inspektori u civilu koji su posebno obučeni za postupanje sa maloljetnicima”, naveli su iz Uprave policije.

Dodaju da se prisustvo policije obezbjeđuje, shodno potrebama, i na raskrsnicama i saobraćajnicama u neposrednoj blizini škola u gradskom jezgru, posebno u vrijeme početka nastave, trajanja velikog odmora i završetka nastave u više smjena.

“Uz sve navedeno, policijski službenici sprovode i druge preventivne aktivnosti, među kojima je važno spomenuti edukaciju djece, kroz informativno – edukativne časove koji se kontinuirano drže u školama a koji se odnose na verbalno i fizičko nasilje, konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci, kockanje, bezbjednost djece na internetu, prevencija trgovine ljudima, bezbjednost saobraćaja i edukativne radionice u slučajevima hazarda (zemljotresi, poplave i požari)“, kazali su iz policije.

Takođe se realizuju preventivne mjere i aktivnosti kada su u pitanju organizacije polumaturskih i maturskih večeri, kao i ekskurzija.

Uniformisana policija, dodaju, zajedno sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala i upravama škola sprovodi intenzivne aktivnosti na praćenju društvenih mreža i eventualnih najava za moguća narušavanja javnog reda i mira (organizovanje tuča učenika i sl).

„Kako se bliži završetak školske godine za učenike devetog razreda osnovnih škola, kao i za učenike četvrtog odnosno trećeg završnog razreda srednjih škola, a shodno aktuelnim dešavanjima i zastupljenosti vršnjačkog nasilja, intenzivirana su postupanja, kako bi se preventivnim djelovanjem i sprovedenim aktivnostima od strane policijskih službenika Uprave policije suzbile negativne pojave vezane za vršnjačko nasilje“, napominju u Upravi policije.

Poseban akcenat je, kažu, dat na obezbjeđenje nesmetanog održavanja maturskih i polumatuskih proslava, posebno sa aspekta održavanja javnog reda i mira i bezbjednosti u saobraćaju.

Nema kapaciteta za školskog policajca

Napomenuli su da sistematizacijom radnih mjesta u okviru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova nije predviđen školski policajac kao policijski službenik kojem bi to bilo jedino zaduženje.

Za to, ponavljaju, ne postoje ni kadrovski ni materijalno – tehnički kapaciteti, imajući u vidu veliki broj osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i činjenicu da je njihov rad najčešće organizovan u više smjena.

“Shodno važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije – MUP-a, centrima i odjeljenjima bezbjednosti, usled prirodnog odliva – odlazak u starosnu, odlasku u penziju po povoljnim uslovima, privemene spriječenosti za rad, itd, u skladu sa Zakonom, u Upravi policije trenutno nedostaje značajan broj policijskih službenika”, zaključili su u izjavi za CdM u Upravi policije.

Izvor: RTCG/ CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply