U podgoričkom Domu zdravlja HPV i MMR vakcinacija ove sedmice bez zakazivanja

Dom zdravlja Podgorica organizuje do kraja sedmice u objektu Stara varoš (Pobrežje) HPV vakcinaciju, kao i redovnu MMR vakcinaciju, a zainteresovani roditelja mogu dovesti djecu od 8 do 20 časova, bez prethodnog zakazivanja.

Na taj način Dom zdravlja Podgorica do 28. aprila obilježava Evropsku sedmica imunizacije.

“Ova akcija prevashodno se odnosi na vakcinaciju protiv humanih papilloma virusa (HPV) za djevojčice uzrasta 9-14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013) i MMR vakcinaciju za svu djecu uzrasta od jedne do 18 godina koja su iz bilo kog razloga propustila da prime prvu ili drugu dozu ove vakcine shodno uzrastu. Pozivamo sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja. Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (Gardasil 9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije”, saopštili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Dodaju da je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i uz podršku Kancelarije SZO u Crnoj Gori obezbijeđen i adekvatan promotivni materijal za HPV vakcinaciju.

“Vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zaušaka/mumpsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa. Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom”, naveli su iz Doma zdravlja.

Osim toga, ova ustanova će i kroz druge promotivne aktivnosti obilježiti Evropsku sedmicu imunizacije (u tržnom centru Big fashion, sjutra, 26. aprila, od 12 do 18 sati i na Trgu nezavisnosti 11 do 14 sati u petak, 28. aprila) gdje će uz dijeljenje promotivnog materijala i u razgovoru sa građanima biti promovisane sve dobrobiti koje donosi imunizacija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply