Posljednji slučajevi nasilja nad maloljetnicima i dalje u rukama tužioca

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici još traje izviđaj povodom slučaja nasilja koji se dogodio 28. marta u OŠ “Radojica Perović”, kada je grupa dječaka, koji ne pohađaju tu školu, ušla u objekat i na hodniku tokom časova napala jednog đaka osmog razreda. Konačna odluka tužioca još se očekuje i povodom slučaja napada na trojicu gimnazijalaca, koji se dogodio 10. aprila.

Roditelji djece koja su u ova dva slučaja bila žrtve nasilja ne kriju razočarenje brzinom istrage. Bez namjere da se miješaju u posao policije i tužilaštva, brine ih što sve traje danima, dok u međuvremenu njihove porodice strahuju da li su djeca bezbjedna.

“Kada se desi neki slučaj poput ovog, sva pažnja javnosti usmjerena je na to nekoliko dana, a onda polako kao da pada u zaborav. I onda se, nažalost, desi neko novo nasilje, neko drugo dijete postaje žrtva, a mi nemamo informaciju kakav je ishod svih ovih prethodnih slučajeva. Poruka nadležnih ne stiže očigledno ni do prestupnika”, saglasni su roditelji djece koja su doživjela nasilje.

Na pitanje portala Roditelji.me šta se dešava sa slučajem nasilja u OŠ “Radojica Perović” iz ODT-a Podgorica su kratko odgovorili da je tužilac formirao predmet u kojem je izviđaj u toku.

“U dijelu pitanja koje se odnosi na događaj u blizini Gimnazije”Slobodan Škerović”, postupajući tužilac je naložio medicinsko vještačenje, nakon čega će se preduzeti dalje dokazne radnje”, kazali su iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

Očekivanja roditelja i realnost

Roditelji dječaka koji pohađa OŠ “Radojica Perović” podsjećaju da je njihovog sina napala grupa maloljetnika iz nekoliko drugih škola, koji su između 6. i 7. časa ušli u školsku zgradu i popeli se neometano na sprat.

“U toku trajanja nastave jedan od njih prebio je na hodniku našeg sina. Takođe neometano su i napustili školsku zgradu. Direktorica je izjavila da je samo jedan dječak ušao u školu iako su kamere zabilježile da ih je bilo više, a to je potvrđeno i iz policije. Pedagoško – psihološka služba se nije dalje interesovala za pomoć našem sinu s obzirom da je bio u Institutu za bolesti djece i da je pretrpio veliki stres i šok”, navode roditelji ovog dječaka.  

Da škola nije adekvatno reagovala ni u slučaju napada na gimnazijalce smatraju i njihovi roditelji. Iako su se sa upravom škole sastali osam dana kasnije, što su sami inicirali, očekivali su, kažu, da će neko od nadležnih iz škole – direktorka ili zaposleni u pedagoško – psihološkoj službi makar nazvati ranije da pita kako su djeca i da li im treba neki vid podrške. Smatraju da su to očekivali posebno nakon što se posljednji incident, poslije napada, desio u školskom dvorištu, gdje su napadači čekali žrtve.  Da bi izbjegao susret sa njima, jedna od dječaka vratio se u školu i iskočio kroz prozor.

“Sve ovo vrijeme nas niko nije kontaktirao iz Tužilaštva, o njihovim daljim koracima saznajemo iz medija. Možda je to dio procedure, ali i nama i našoj djeci, je već dovoljno teško dok čekamo kakav će biti epilog svega, odnosno da li će nasilnici proći nekažnjeno, naći neku novu žrtvu ili opet odlučiti da se suoče sa našom djecom”, ističe otac jednog od gimnazijalaca.

Nakon što je podnijeta krivična prijava protiv grupe maloljetnika zbog nasilničkog ponašanja, kada su u blizini Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici napali trojicu gimnazijalaca, Osnovno državno tužilaštvo opet odlučuje o ovom slučaju, jer su podnijete nove prijave protiv istih počinilaca.

Roditelji osnovca iz “Radojice Perović” ističu da sve počinje od škole i završava sa njom, pa ih brine postupanje u obrazovnim ustanovama. Smatraju da pedagozi i psiholozi čuvaju svoja radna mjesta i ne iznose pravu istinu o svemu što se dešava.

“Školski sistem se mora probuditi i odmah inicirati rješavanje problema maloljetničke delikvencije. Na roditeljima je obaveza i dužnost da se pobune protiv nasilja i zatraže zaštitu svoje djece od nasilnika. Na nastavnicima je takođe da se pobune protiv nasilja nad njima. Šta je sa nama – roditeljima djece koja su pretrpjela najveće nasilje. Svaki trenutak svog života smo poklonili svojoj djeci, svaki korak smo im pratili, a onda stigne vijest da su pretučeni u školi. Neke od tih roditelja školski sistem će natjerati da privatno rješavaju ovakve probleme”, kažu, između ostalog, roditelji dječaka iz OŠ “Radojice Perović”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply