Kod izabranih pedijatara u Podgorici ima dovoljno slobodnih mjesta

U zdravstvenim objektima Nova varoš, Stari aerodrom, Zlatica, Konik, Tuzi i Zeta, podgoričkog Doma zdravlja, ima dovoljno slobodnih mjesta za registraciju djece koja nemaju svog izabranog pedijatra, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Roditelji, koji su se obratili našem portalu, požalili su se na to da kod izabranih ljekara za djecu nema mjesta za registraciju novih pacijenata, te da su prinuđeni da budu na listama čekanja. Nezadovoljni su, kako navode, što njihovu djecu ne vodi jedan ljekar, već to zavisi od toga ko može da ih primi.

U Domu zdravlja kažu da nema razloga da postoje liste čekanja, kada djeca mogu biti uredno prijavljena kod nekog od pedijatara u navedenim domovima zdravlja.

“U Domu zdravlja Glavnog grada trenutno radi 29 timova izabranih doktora za djecu,  raspoređenih u šest zdravstvenih objekata u gradu, jedan u Tuzima i jedan u Zeti. Prema važećoj sistematizaciji potrebno je 30 timova”, pojasnili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Iz ove ustanove su apelovali na roditelje djece koja nemaju izabranog pedijatra da registruju djecu u nekom od zdravstvenih objekata – Nova varoš, Stari aerodrom, Zlatica, Konik, Tuzi i Zeta, gdje mjesta ima.

“Iz ovoga možemo zaključiti da su liste čekanja za registraciju nepotrebne i da roditelji imaju mogućnost registracije svoje djece. Svako dijete, bez obzira da li ima ili nema izabranog pedijatra, dobija jednako kvalitetnu i blagovremenu zdravstvenu zastitu, uključujući i sistematske preglede i vakcinaciju”, istakli su iz Doma zdravlja.

Pozvali su roditelje i da na vrijeme zakažu sistematske preglede uoči polaska u prvi razred osnovne škole, kako bi blagovremeno mogli da završe i ostatak procedure oko upisa.

Tragom žalbi roditelja čija su djeca prijavljena u Domu zdravlja na Starom aerodromu, koji su tvrdili da dvije sedmice nijesu mogli da zakažu sistematski pregled, kazali su nam da su u tom zdravstvenom objektu do sada radila četiri tima izabranih doktora za djecu, a sa radom počinje jos jedan tim slobodan za registraciju djece.

“Sistematske preglede djece za upis u školu smo počeli da obavljamo od 1. marta i sprovode se po unaprijed zakazanim terminima. Zbog povećanog obima posla uslovljenog gripom i drugim respiratornim infekcijama koje su svojstvene ovom periodu godine, kao i zbog obavljanja redovnih sistematskih pregleda i vakcinacije djece, dnevno se po pedijatru zakaže tri do pet sistematskih pregleda predškolaca”, istakli su iz Doma zdravlja Podgorica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply