Početak rekonstrukcije škole “Sergije Stanić” očekuje se na jesen

U avgustu ili septembru očekuje se potpisivanje ugovora o rekonstrukciji Srednje stručne škole “Sergije Stanić” u Podgorici, nakon čega će početi i radovi na tom objektu, najavljeni 2020. godine kroz projekat, tada procijenjen na 800 hiljada eura, sa Evropskom investicionom bankom. Iz Ministarstva prosvjete ističu da se nije odustalo od te investicije, već su prve korake preduzeli prošlog ljeta, a od tada odrađen je i dio procedura koje se odnose na izmjenu projektne dokumentacije.

Iz tog resoar ističu da je projekat počeo sa realizacijom 1. juna prošle godine nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između Ministarstva prosvjete i Evropske investicione banke (EIB), kada je i formirana Jedinica za implementaciju projekta i angažovani konsultanti od strane EIB-a.

“Takođe, zbog promjena cijena uzrokovanih skupljim lancem snabdijevanja usred mjera zbog pandemije COVID 19, kao i usljed velikog skoka cijena građevinskog materijala, do kraja 2022. je urađena ažurirana projektna dokumentacija, zbog preciznih cijena, a sve u cilju uspješnog sprovođenja tendera, a samim tim i projekta, u skladu sa pravilima EIB-a”, naveli su iz Ministarstva, ističući da se nije odustalo od najavljene investicije.

Prema informacija iz resora prosvjete, saopštenim portal Roditelji.me, raspisivanje tendera je planirano za kraj aprila ove godine, nakon sveobuhvatnih detaljnih analiza tehničke dokumentacije, a čim se dobije saglasnost EIB-a na tendersku dokumentaciju.

“Nakon završetka tenderske procedure i dobijanja najboljeg ponuđača, očekuje se potpisivanje ugovora u avgustu/septembru, nakon čega ide uvođenje izvođača u posao, odnosno počinje izvođenje radova”, naveli su iz Ministarstva.

Prioriteti su, kako dodaju, poboljšanje uslova škole za odvijanje nastave, odnosno bezbjednosti i sigurnosti učenika i profesora. DIo ulaganja odnosiće se i na poboljšanje inventara.  

“Veoma važno je da se ispune kriterijumi EU koji se odnose na energetsku efikasnost objekta, čime će doći do budućih ušteda održavanja i smanjenja režijskih troškova grijanja/hlađenja”, zaključili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz uprave Srednje stručne škole “Sergije Stanić” kažu da su, nakon ulaganja u restoran Radovče, koji pripada ovoj ustanovi, imali još jednu veću investiciju. Iz sopstvenih izvora su, kako su pojasnili, rekonstruisali objekat Školske radionice na Zabjelu radi poboljšanja uslova rada i obavljanja praktične nastave, a sve to u cilju unapređenja stručnog obrazovanja učenika.  

“Kao obrazovna ustanova sa dugogodišnjom tradicijom imamo za cilj unapređenje kvaliteta stručne prakse, jačanje kompetencija nastavnog kadra, omogućavanje sticanja radnog iskustva učenika I povećanje zastupljenosti stručne prakse kroz obrazovni program”, istakli su iz SSŠ “Sergije Stanić”.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply