Stomatolozi strahuju da će morati da odustanu od ugovora sa Fondom

Iz Stomatološke komore Crne Gore obavijestili su danas javnost da strahuju da značajan broj stomatoloških ordinacija, koje su se prijavile na konkurs, ipak neće potpisati ugovore sa Fondom za zdravstveno osiguranje zbog nezadovoljstva cijenom refundacije usluga. Na taj način, kako su upozorili, dovedeno je u pitanje već od sjutra pružanje usluga osiguranicima Fonda koji imaju pravo na besplatnu stomatološku zaštitu, a među njima su i djeca, trudnice, osobe sa invaliditetom i stariji od 65 godina.

„Ugovori o pružanju stomatoloških usluga koje stomatolozi imaju zaključene sa Fondom za zdravstveno osiguranje Cme Gore prestaju da važe dana 31.03.2023.godine, istekom roka na koji su zaključeni. Prema tim ugovorima stomatolozi na teret Fonda pružaju usluge osiguranicima, prije svega djeci do 18 godina, djeci bez roditeljskog staranja, trudnicama, licima sa invaliditetom, studentima do navršenih 26 godina…Međutim, veliki broj stomatologa izražava nezadovoljstvo sa načinom obračuna i visinom cijena za usluge koje pružaju po ugovoru sa Fondom, koji se nijesu mijenjali  godinama unazad, e ni budžet za stomatološke usluge nije povećan“, navode iz Stomatološke komore.

Upozoravaju da veliki broj stomatologa koji su se prijavili na javni poziv za pružanje stomatoloških usluga za 2023.godinu nije potpisao nove ugovore sa Fondom. Moguće je, kako tvrde, da veći broj stomatologa u konačnom uopšte neće ni potpisati nove ugovore.

„Odustajanjem stomatologa od podnijelih prijava na javnom pozivu, odnosno nepotpisivanjem ugovora sa Fondom, stvorila bi se situacija da osigurana lica neće imati mogućnost da ostvare besplatnu zdravstvenu zaštitu, odnosno neće biti u mogućnosti da im budu pružene besplatne stomatološke usluge koje padaju na teret Fonda, već će te usluge morati da plate“, saopšteno je iz Stomatološke komore.

Njihovi predstavnici su, kako su dodali, posljednjih mjesec dana intenzivno pregovarali sa predstavnicima Fonda. Povod je bilo nezadovoljstvo uslovima pod kojim se pružaju stomatološke usluge pa ugovorima sa Fondom.

„Mnogi stomatolozi nijesu žaIjeIi čak ni da se prijave na javni poziv koji je trajao do 10. marta. Upravo na poziv Stomatološke komore Crne Gore, a nakon održanog sastanka sa predstavnicima Fonda, slomatolozi su posljednjeg dana ipak podnijeli prijave na javni poziv, a posebno imajući u vidu iskazanu volju predstavnika Fonda da se uslovi pružanja stomatološke zaštite izmijene“, stoji u saopštenju Komore.

Napominju da pregovori sa Fondom ipak nijesu dali rezultate sa kojim su stomatolozi zadovoljni.

Iz Stomatološke komore su apelovali na nadležne da se ovaj problem što hitnije riješi kako ne bi trpjeli osiguranici kojima pripada besplatno ostvarivanje prava iz stomatološke zaštite.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply