Ćirović: Isplate alimentacije prekinute, jer nema retroaktivne primjene u Zakonu

Isplate iz Alimentacionog fonda prekinute su nakon mišljenja Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović, koja je utvrdila da retroaktivna primjena nije moguća ukoliko nije propisana u samom Zakonu o privremenom izdržavanju.

U izjavi za TVE ona je istakla da nije u pitanju obustava isplata iz Alimentacionog fonda već problem sa primjenom Zakona, s obzirom na to da su centri za socijalni rad priznavali iznose retroaktivno.

“Retroaktivnost mora biti propisana u samom Zakonu o privremenom izdržavanju, a takve odredbe nema. CIlj Zakona je da se obezbijedi da djeca dobiju alimentaciju, odnosno iznos na ime alimentacije ali kao pomoć za ubuduće, a ne da se nadoknade dugovi roditelja koji ne izvršavaju svoje obaveze. Procesno se primjenjuje Zakon o upravnom postupku koji takođe ne prepoznaje retroaktivnost. Rješenja će Centar urediti na način da se prizna iznos od dana podnošenja zahtjeva”, navela je Ćirović.

Iz Ministarstva finansija juče su potvrdili da su isplate iz Alimentacionog fonda obustavljene do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju.

“Imajući u vidu da je Zaštitnik imovinsko – pravnih interesa Crne Gore osporavao isplate alimentacije koje su se odnosile na retroaktivno priznavanje prava na privremeno izdržavanje, inicirane su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece u dijelu odredbe kojom se definiše vremenski period od kada se priznaje pomenuto pravo. Ministarstvo finansija će isplatu sredstava izdržavanja uredno nastaviti nakon usvajanja pomenutih izmjena zakona”, istakla je juče sekretarka u Ministarstvu finansija Ana Raičević.

Na pitanje Pobjede zašto se tek sada reaguje, nakon pola godine, i da li se na ovaj način žele ostvariti uštede u budžetu, Ćirović je kazala:

“Naravno da ne, već da se reagovalo kada su rješenja (o naplati dugovanja roditelja) dostavljena Zaštitniku.  Obezbjeđuje se egzistencija djetetu, ne plaća se dug roditelja i na taj način se mora i primijeniti zakon. Obaveza je prvenstveno roditelja da brine o egzistenciji djeteta, a mi smo tu, ukoliko to izostane, ali u odnosu na budući period, ne u odnosu na zaostali period. Ušteda nije cilj, već pravilna primjena Zakona”, rekla je Ćirović.

Ne može neko da odluči da ne primjenjuje Zakon koji je na snazi

Advokatica Maja Živković kazala je, u ime udruženja Roditelji, da ne može neko da odluči da ne primjenjuje Zakon koji je na snazi. To, kako je istakla, u pravnoj državi nije opcija.

“U ovom slučaju imamo samovoljnu obustavu primjene zakona, i još se to javno navodi. I dok se “primjenjivao” ZAkon o privremenom izdržavanju se nije primjenjvao, i to na tri načina”, rekla je Živković.

Ona je pojasnila da je najprije Zakon pogrešno primjenjivao jer je građanima nametano nešto što tim aktom nije predviđeno (javni izvršitelj, žiro račun u presudama).

“Zakon to ne propisuje, bez obzira bi li to pod određenim uslovima bilo cjelishodno. To može da bude samo tema izmjena i dopuna Zakona ili potpuno novog zakona”, rekla je Živković.

Podsjetila je i na to da se ne donose rješenja, ni usvajajuća, ni odbijajuća već mjesecima, odnosno donijet je vrlo mali broj.

“Čak i tih nekoliko rješenja što je donijeto, koliko je nama poznato, nije izvršeno. Dakle, sve ukupno se radi o najblaže rečeno pogrešnom postupanju, o arbitrarnom postupanju države, o kršenju svih principa prava i pravde, o demotivisanju i stvaranju novih barijera za naplatu alimentacije, što je suprotno svrsi zbog koje je Zakon donijet. Ono što je najbitnije, radi se o zanemarivanju prava ogromnog broja djece na doprinos izdržavanju, samim tim o postupanju suprotnom interesu djece BEZ PRESEDANA”, zaključila je Živković.

Neodgovoran postupak Vlade

Iz NVO Centar za ženska prava, koji su kao predlagači i učestvovali u donošenju ovog Zakona, ocijenili su da je obustavljanjem isplata iz Alimentacionog fonda, Vlada Crne Gore iskazala svoju neodgovornost, neprofesionalnost i nedostatak stvarne volje da se bavi najvažnijim pitanjima našeg društva.

“Dosljednost u politikantstvu i fingiranju odgovornih politika samo je nastavak višedecenijske prakse koja kalkuliše sa potrebama i životima najranjivijih kategorija, među kojima su prije i poslije svega – naša djeca”, kazala je izvršna direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević.

Dodaju da dok se glasno aplaudira povećanjima plata u javnoj upravi koja kao da ostaje imuna na cijeli korpus problema prepoznatih zvaničnom vladinom strategijom, principijelno još samo služeći za partijska nadgornjavanja i zapošljavanja, dotle se namirivanje egzistencijalnih potreba djece odgađa za neka bolja vremena.

Iz Centra za ženska prava pozvali su na hitno postupanje odgovornog Ministarstva, koje će omogućiti ostvarivanje tog stečenog prava svima kojima pripada.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply