Obustavljene isplate iz Alimentacionog fonda

Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece. To je potvrđeno portalu Roditelji.me danas iz Ministarstva finansija.

Sekretarka tog resora Ana Raičević kazala je da će Ministarstvo finansija isplatu sredstava izdržavanja uredno nastaviti nakon usvajanja izmjena Zakona.

“Imajući u vidu da je Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore osporavao isplate alimentacije koje su se odnosile na retroaktivno priznavanje prava na privremeno izdržavanje, inicirane su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece u dijelu odredbe kojom se definiše vremenski period od kada se priznaje pomenuto pravo. Ministarstvo finansija će isplatu sredstava izdržavanja uredno nastaviti nakon usvajanja pomenutih izmjena zakona”, istakla je Raičević.

Iz Alimentacionog fonda, nijesu do sada odgovarali na naše upite o problemima u isplati alimentacija. Iako već petnaestak dana građani dobijaju nezvanične informacije iz centara za socijalni rad da postoje problemi u isplati zaostalih alimentacija, iz Ministarstva finansija tek danas su odgovorili na naše pitanje da li je istina da su isplate obustavljene.

Prije samo dvadesetak dana iz Alimentacionog fonda su saopštili da problema u funkcionisanju nema i da se na isplate ne čeka dugo. Prema tadašnjim najavama, razmatrali su i mogućnost da olakšaju građanima cijelu proceduru i da svakom mjeseca objavljuju ko i kada, na osnovu rješenja, može očekivati isplatu.

Povodom najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju, načelnik Alimentacionog fonda Milovan Vujović ranije je kazao za naš portal da je u primjeni primijećeno da je potrebno bolje precizirati član 8 stav 1.

“Treba vidjeti na koji način propisati kojim dokazom se može dokazivati da najmanje dvije alimentacije nijesu isplaćene u onim slučajevima kada presuda suda glasi da je plaćanje na ruke, a ne na žiro račun. Takođe, u međuvremenu ćemo sastaviti i Predlog izmjena i dopuna Zakona u dijelu koji se odnosi na Alimentacioni fond, kako bi se pojedine odredbe Zakona preciznije definisale”, rekao je Vujović početkom marta.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputilo je u februaru Ženskom klubu Skuštine Crne Gore predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom izdržavanju. Kako su tada naveli, razlog je prevazilaženje nedostataka koje su prepoznali.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply