Vaspitne mjere u praksi

Pismena opomena odjeljenskog starješine, ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća i premještaj u drugo odjeljenje ili drugu školu vaspitne su mjere koje se mogu izreći đacima osnovnih škola u slučaju nedoličnog ponašanja, nepoštovanja školskih pravila i nasilja među vršnjacima. Sve to može se primjenjivati tek od šestog razreda, pa se, kako smatraju mnogi roditelja, ali i prosvjetni radnici, dešava da je već kasno i da efekat tih mjera često izostane.

Sa tim problemom suočavaju se u mnogim školama, u kojima su evidentirani slučajevi vršnjačkog nasilja. Čak i u situacijama kada su roditelji spremni na saradnju i kada i ostale institucije – centar za socijalni rad, pa i policija, preuzimaju svoje odgovornosti zavisno od težine slučaja, sve to nije dovoljno da se nasilju stane na put. Jedan takav slučaj aktuelan je i u podgoričkoj osnovnoj školi. Roditelji tvrde da su djeca već godinama izložena nasilju jednog dvanaestogodišnjaka, koji je zbog problematičnog ponašanja prije desetak dana premješten u drugo odjeljenje. To je uznemirilo roditelje đaka njegovog novog odjeljenja, jer ne žele, kako kažu, da sa strahom prate djecu u školu. Iako tvrde da su svjesni da je pomoć potrebna upravo tom djetetu, ipak su burno reagovali na odluku uprave da bude u njihovom odjeljenju. Nijesu sigurni da je u dosadašnjem postupanju prema tom dječaku učinjeno sve na vrijeme i kako treba, već navode da je višegodišnje zataškivanje i nečinjenje nadležnih i dovelo do ove situacije.

Sa druge strane, prema procjeni uprave, upravo to odjeljenje odabrano je zbog procjene da bi moglo imati pozitivan uticaj na njegovo ponašanje.

“Vaspitne mjere svode se uglavnom na kažnjavanje đaka. Možda bi sve bilo drugačije i svrsishodnije da se neko sjetio da Zakonom predvidi i neke druge mjere, da se poradi na onom u čemu se ta djeca dobra, da se dodatno angažuju u sportskim aktivnostima ili posvete nekim oblastima za koje su nadarena. Ovako, kazne često izazivaju dodatni revolt, šaljemo im poruku da nijesu dobri i da moraju biti kažnjeni zbog toga. A malo je poruka koje im nude izlaz iz te sitiuacije”, navodi majka dvanaestogodišnjaka koji se našao u istom odjeljenju sa dječakom sa problematičnim ponašanjem.

U Ministarstvu prosvjete upoznati su sa ovim slučajem nasilja koje već duže traje u ovoj osnovnoj školi. Navode da je za dvije školske godine, od kako je sadašnja uprava, škola preduzela više aktivnosti kako bi pomenuti slučaj bio riješen u interesu svih učenika i roditelja.

“Prošle školske godine formiran je Tim za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, donijet Akcioni plan školskih preventivnih aktivnosti. Takođe, u konkretnom slučaju, obavljeno je 17 individualnih razgovora sa učenikom. Uprava škole je sprovela 32 aktivnosti sa odjeljenjem koje pohađa ovaj učenik, u vidu savjetodavnih i preventivnih radionica na temu nasilja”, kazali su nam iz Ministarstva.   

Dodaju da je tokom prošle školske godine inspektorka Centra bezbjednosti održala i predavanje Savjetu roditelja, odjeljenju koje pohađa ovaj učenik kao i Učeničkom parlamentu, na temu vršnjačko nasilje. 

“Plan podrške učeniku koncipiran je od strane Centra za socijalni rad, usvojen od strane škole, roditelja i Centra. I ove školske godine formiran je Tim za prevenciju i zaštitu djece od nasilja. Obavljeni su individualni razgovori sa učenikom i njegovim roditeljima, kao i razgovori sa ostalim učenicima i njihovim roditeljima. Obavljene su i posjete članova psihološko-pedagoške službe  na časovima odjeljenske zajednice, kao i radionice sa učenicima koje je vršio odjeljenski starješina, psiholog ili pedagog. Uprava škole sastala se i sa predstavnicima Centra za socijalni rad i Centra Ljubović u cilju rješavanja problema”, saopštili su iz Ministarstva, uz tvrdnje da su u MEIS unijete sve prijave nasilja koje se dešavaju u školi, pa tako i konkretan slučaj.

Prema raspoloživim informacijama, u Ministarstvu procjenjuju da je u ponašanju ovog dječaka zapažen pomak na bolje, periodični.

“Međutim, preciznije informacije o ponašanju učenika su povjerljive”, navode iz Ministarstva.

Sa ovim ocjenama ne bi se složili roditelji ostalih đaka, posebno ne dječaka koji je napadnut prije samo nekoliko sedmica, kao ni njegovog vršnjaka iz šestog razreda koji je zbog prijetnji, koje su mu upućene nakon fizičkog napada, odbijao da ide dugo u školu.

U Ministarstvu kažu da im je dostavljen izvještaj prosvjetnog inspektora od 3. juna 2022. godine u kome je navedeno sve šta je škola preduzela, što je bilo u skladu sa njihovim nadležnostima, gdje su navedene i sve pomenute aktivnosti.

“U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, odnosno Zavodom za školstvo, škola će izraditi Akcioni plan u cilju prevencije daljih problema. Centar za socijalni rad uključen je u ovaj slučaj od prošle školske godine. Detaljnije informacije o konkretnom slučaju nijesmo u mogućnosti da iznosimo”, naveli su iz resora prosvjete.

Na pitanje kako komentarišu reakcije roditelja đaka iz odjeljenja u koje je dječak premješten, kažu da ih je direktorica škole upoznala sa nezadovoljstvom roditelja zbog izrečene vaspitne mjere.

“U nadležnosti škole je da odredi odjeljenje gdje će učenik biti premješten. Škole se, u skladu sa Zakonom, vode time da učenika ne treba diskriminisati, već mu dati šansu da mjera da vaspitni rezultat”, zaključuju iz Ministarstva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply