Od 27. januara spornu BCG vakcinu primilo 660 djece, Ministarstvo poručuje da razloga za brigu nema

Torlakovu BCG vakcinu, koja je prošle sedmice povučena iz zdravstvenih ustanova, primilo je 660 djece, u period od 27. januara do 15. marta, a kako poručuju iz Ministarstva zdravlja roditelji nemaju razloga za brigu, jer neželjenih posljedica ne može biti, osim smanjenog nivoa zaštite.

To je saopšteno na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje, koja je organizovana nakon što je iz Montefarma juče potvrđeno da je serija ove vakcine hitno povučena poslije obavještenja proiozvođača I uvoznika.

Iz MInistarstva su poručili da će ljekari pratiti stanje kod djece koja su primila spornu vakcinu, svaki roditelj će biti obaviješten. Osim toga, ljekari čekaju inpute da li je djeci potrebna dodatna imunizacija.

Pomoćnica ministra zdravlja Slađana Ćorić kazala je da je da ih je Torlak obavijestio da je u vakcini smanjen broj živih bakterija, te da je to razlog povlačenje. To, kako je rekla, znači da može doći do manje adekvatne zaštite, ali se, kako je istakla, ne može govoriti o bilo kakvim drugim neželjenim posljedicama.

Ćorić je rekla da je povučeno 1.467 doza vakcina , ističući da razloga za zabrinutost nema.

“ Vakcina ne može da izazove odstupanja. Neće doći do nestašice”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, sa farmaceutskim kućama obezbijeđene su vakcine drugog proizvođača iz Bugarske.

Na pitanje od kojeg proizvođača i koliko vakcina ima na lageru i zašto se nisu oglasili od 15.marta direktor Montefarma Goran Marinović odgovorio da je prioritet bio da se ne desi greška i da se povuku vakcine.

“Čim smo dobili informaciju sve smo odmah obavijestiti. Ovo se oduvijek dešavalo. Nama je bitna bezbjednost djece, a jedini razlog što se kasnilo sa obavještenjem jeste to što nisu htjeli da naprave grešku”, naveo je Marinović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply