Karišik: Način vađenja krvi utiče na validnost rezultata, kupljene ljekove moguće refundirati

U barskoj Opštoj bolnici potvrdili su dio navoda majke dvomjesečne bebe koja se nedavno požalila na tretman tokom boravka u toj zdravstvenoj ustanovi. Ona je tom prilikom iznijela niz optužbi kako na procedure koje se primjenjuju tokom liječenja djece, loše uslove, tako i na odnos zaposlenih, a direktor Opšte bolnice dr Igor Karišik pojasnio je zbog čega se primjenjuju pojedine metode.

On je u izjavi za Primorski portal naveo da se u toj ustanovi prednost daje venskom u odnosu na kapilarni način uzimanja krvi za analizu, zbog validnosti rezultata i obezbijeđivanja većeg broja laboratorijskih nalaza. Čitateljka ovog portala je iskazala nezadovoljstvo činjenicom da je njenoj dvomjesečnoj, prijevremeno rođenoj bebi, krv za analizu uzimana venskim putem, bez korišćenja bebi sistema, te da je morala sama da kupuje longacef, kako bi beba primala terapiju.

Prema njenim navodima, u Opštoj bolnici Bar ne postoji mogućnost da se krv za analizu djece, u ovom slučaju bebe od dva mjeseca, uzima iz prsta ili pete, već isključivo iz vene. Na pitanje zbog čega se u OB Bar praktikuje ovaj način i da li postoji mogućnost da se u narednom periodu obezbijedi roditeljima da biraju na koji način će djetetu biti uzeta krv za analizu, dr Karišik tvrdi da „što se tiče uzimanja krvi od beba, djece ili odraslih, u Opštoj bolnici Bar se može uzeti krv iz prsta ili pete“.

“Prateći mišljenja naučnih krugova Evrope i svijeta, ovaj način je lošiji od venepunkcije – uzimanja uzorka krvi iz vene“, kaže dr Karišik i dodaje da je razloga za to više.

“Vrijednosti analiza iz kapilarne i venske krvi se razlikuju. Validniji, precizniji rezultati se dobijaju iz uzorka venske krvi. Želim da istaknem da naša bolnica jedina u Crnoj Gori ima implementiran sistem vazdušne pošte. Ovim sistemom su sva odjeljenja bolnice povezana sa biohemijskom hematološkom laboratorijom. Radi se o sistemu cijevi kojima se uz pomoć vakuma specijalne kasete u koje se stavljaju uzorci, transportuju do laboratorije, za manje od jednog minuta, te odmah idu na potrebnu obradu i analizu. Ovakav sistem umnogome znači jer je i faktor vrijeme, bitan, da bi traženi nalazi bili validniji. Dodatni benefit je u tome što medicinsko osoblje ne napušta odjeljenje već ostaje uz pacijente na matičnom odjeljenju. Broj laboratorijskih nalaza koji se mogu dobiti iz uzoraka kapilarne krvi je značajno manji od broja onih koji se dobijaju iz uzorka iz venske krvi“, kaže dr Karišić i dodaje da „razumljivo, bolničko liječenje uglavnom zahtijeva intravenoznu primjenu medikamenata, pa je i obezbijeđenje venskog puta neminovno, bez obzira na uzimanje krvi za analizu“.

Prema njegovim riječima, uzimanje krvi iz prsta neuporedivo je bolnije od uzimanja krvi iz vene.

“Podsjetiću da jagodice prstiju i usne imaju najveći broj nervnih završetaka. Naučni krugovi opominju i na moguću povredu kosti pri ovakvom uzorkovanju“, kazao je dr Karišik.

Refundacija nakon kupovine lijeka

Čitateljka Primorskog portala tvrdi i da je morala da kupi injekcije Longacef, dok je sa svojim djetetom boravila u Opštoj bolnici Bar. Prema njenim navodima, prva dva dana boravka u bolnici djetetu je data injekcija iz zaliha bolnice, ali joj je treći dan rečeno da injekcija više nema i da pomenutu mora da kupi sama.

Karišik kaže da se Opšta bolnica Bar, kao i sve druge zdravstvene ustanove, snabdijeva ljekovima iz državne apoteke Montefarma, a da se isporuka ljekova i medicinskih sredstava obavlja svake sedmice utorkom. Ukoliko potrebnog lijeka nema, doktor može da predloži pacijentu, koji ima pravo na refundaciju, da kupi određeni antibiotik.

„Nažalost, svjedoci smo da Montefarm nije u mogućnosti da uvijek isporuči traženo ili su nekad isporuke u manjoj količini od tražene. Ukoliko ordinirajući ljekar nema na raspolaganju željeni antibiotik, može da ordinira neki drugi, sličan po karakteristikama željenom. Ukoliko pak smatra da je neophodno u liječenju primijenjivati antibiotik, kojim bolnička apoteka trenutno ne raspolaže ili je liječenje započeto antibiotikom, čije su zalihe u međuvremenu nestale, može da predloži pacijentu da kupi određeni antibiotik. U tom slučaju pacijent ili njegov član porodice uz račun i izvještaj ljekara da je dotični lijek bio neophodan, a bolnica u tom trenutku nije raspolagala istim, imaju pravo da traže refunaciju sredstava od Fonda zdravstva Crne Gore“, kazao je dr Karišik i dodao da, prema njegovim saznanjima, OB Bar se u ovom smislu ne razlikuje od drugih zdravstvenih ustanova Crne Gore.

S druge strane, čitateljka tvrdi da od glavne sestre nijesu dobili informaciju o načinu i mogućnosti refundacije, već da je njoj, kao i majkama još nekoliko djece pacijenata u OB Bar, glavna sestra kazala da kupe lijek, čija cijena iznosi oko 15 eura.

Dr Karišik podsjetio je na napore uložene u proteklom periodu u cilju unaprijeđenja liječenja u OB Bar.

„Sa ponosom želim da istaknem da je u našu bolnicu zahvaljujući zajedničkom trudu i brojnim donacijama u proteklom periodu, dosta uloženo u unaprijeđenju kvaliteta liječenja. I kadrovski i opremom i opštim uslovima, posebno za pacijenta. Jedna takva donacija je dobrim dijelom bila usmjerena ciljano za Odjeljenje pedijatrije. Zajednička želja je bila da pedijatrijsko odjeljenje ima svu opremu kao i svako evropsko ili svjetsko odjeljenje pedijatrije. Da bi stres djece od uzimanja krvi bio sveden na minimum, dobrotvori su osim opreme, vrijednosti preko 30.000 dolara, poručili i dva vein finder-a. Radi se o aparatima koji na neinvanzivan način olakšavaju nalaženje vena kod djece i čine postupak jednostavnijim, lakšim i preciznijim. Na ovaj način ćemo dodatno smanjiti stres naših najmlađih pacijenata“, zaključio je dr Karišik.

Izvor: Primorski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply