Roditelji upozoravaju na slučaj vršnjačkog nasilja u još jednoj školi

Učenik osmog razreda podgoričke Osnovne škole „21. maj“ žrtva je napada koji se prije desetak dana desio u blizini te ustanove, a prema tvrdnjama roditelja drugih đaka već duži vremenski period izložen je vršnjačkom nasilju. Dječaka, koji je inače strani državljanin, brutalno je u blizini njegove škole pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ “Savo Pejanović“. Epilog tog slučaja nasilja je pokretanje krivičnog postupka protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili nasilničko ponašanje, a škola koju pohađaju izrekla im je i vaspitnu mjeru – smanjenje ocjene iz vladanja.

Dječak koji je bio žrtva već je poznat policiji, jer je prošle godine prijetiom da će da skoči sa školske zgrade. Iako prema podacima iz policije vršnjačko nasilje nije bilo povod zbog kojeg se odlučio na taj potez, roditelji koji su nam se obratili ukazuju da je to još jedan alarm da mu je podrška potrebna.

Tvrde da su vršnjaci prema njemu surovi, da je svakodnevno izložen verbalnim napadima kako mlađih od sebe, tako i starijih đaka, koji ga prozivaju zbog izgleda i ponašanja, ali i na nacionalnoj osnovi.

U OŠ „21. maj“ koju dječak pohađa nijesu upoznati da je izložen takvim napadima, a od kada je bio žrtva nasilja djece iz OŠ “Savo Pejanović“ svakog dana posjećuje pedagoško -psihološku službu škole.

Direktorica njegove škole Leposava Furtula kaže da se kao kolektiv trude da mu pruže svu potrebnu podršku, ali ni on, ni ostala djeca, nijesu prijavili da je svakodnevno izložen vršnjačkom nasilju.

„Nakon incidenta koji se dogodio iza naše škole, kada ga je tukla grupa dječaka, on nam se odmah obratio. Hitno smo reagovali i iako je bio petak, a sve se dogodilo nakon petog časa, sluačaj smo odmah prijavili policiji, pozvali roditelja i dijete uputili u Hitnu pomoć. Nakon toga, on je bio u Centru bezbjednosti gdje je dao izjavu. Već u subotu do nas je stigao snimak tog nasilja, koji smo proslijedili policiji i počinioci su odmah identifikovani“, ispričala je Furtula, dodajući da je pokrenut krivični postupak protiv ovih dječaka, a i njihova škola je postupila po proceduri, izricanjem vaspitnih mjera.

Ona nije željela da komentariše informacije da je učenik imao probleme i prije godinu, zbog kojih je policija bila uključena.   

„Ne bih mogla da komentarišem nešto što se dešavalo prije mog dolaska na ovu poziciju. Naša pedagoška služba ima naravno sve podatke o učenicama i odgovorno tvrdim da sve radimo u skladu sa procedurama, koje su predviđene zakonom, a u najboljem su interesu djece“, rekla je Furtula.

Prema njenim navodima, odlučni su da pošalju poruku da nasilju nije mjesto u školi i da nijedno dijete ne smije da strahuje. Kako bi to postigli, kako kaže, pojačano će raditi na edukaciji djece, ali i nastavnika i roditelja.  

„Vjerujem da bi nam dječak ispričao i zatražio pomoć da je situacija takva, da ga drugi đaci stalno prozivaju i verbalno napadaju. Posebno to mislim iz razloga što je ohrabren da nam prijavi ono što mu se dešava. Baš nedavno nam je pokazao i fotografiju starijeg muškarca kojeg je uslikao kod škole i uplašio se iz nekog razloga od njega. Rekla sam mu da ću ga, svakog dana, pratiti kada bude izlazio iz škole, kako bi bio siguran da ga neko neće napasti. Trudimo se da mu pomognemo na sve moguće načine“, rekla je Furtula, dodajući da ni dječak ni bilo ko drugi upravi nije prijavio da je navodno nedavno bio žrtva i napada odrasle muške osobe, koja ga je udarila pesnicom u glavu.

Da se to desilo roditeljima su takođe prenijela ostala djeca, ali zvanične prijave nigdje nije bilo.

Furtula je ukazala i na to da je veoma teško propratiti sve što se dešava u dvorištu, jer su dvije kapije otvorene, a kamere van objekta već neko vrijeme ne rade. Trude se da dežurstvima nastavnika iskontrolišu šta se dešava tokom odmora. Problem kamera će, kako ističe, hitno riješiti, iako je riječ o investiciji koja nije mala za jedan školski kolektiv. Očekuju podršku Ministarstva, ali i Savjeta roditelja, koji imaju predloge po tom pitanju.

„Zbog svega toga zalažemo se za povratak školskog policajca i pojačanog nadzora u školskom dvorištu“, kaže Furtula.

Direktor OŠ „Savo Pejanović“ Zoran Đukić ističe da su, nakon napada grupe đaka na dječaka OŠ „21. maj“ hitno potupilipo proceduri i izrekli vaspitne mjere.

„Na osnovu dobijenih informacija iz policije, hitno smo sazvali sjednicu Nastavničkog vijeća. Izložili smo sve pojedinosti i jednoglasno je donijeta odluka da se četvorici učenika devetog razreda, koji su učestvovali u ovom događaju, izrekne mjera – umanjenje ocjene iz vladanja“, kazao je Đukić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply