Počeli sistematski pregledi za prvake u Budvi

U budvanskom Domu zdravlja počeli su sistematski pregledi za upis u prvi razred osnovnih škola, a biće obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine. Obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu, a biće organizovani u dvije smjene od 8.30 do 10 i od 15.30 do 17 sati.

Iz Doma zdravlja poručuju da je, osim što je važno da djeca pred početak školovanja prime četiri vakcine: protiv difterije i tetanusa, polio i MMR, dio pripreme za upis u prvi razred osnovne škole predstavlja i sistematski pregled koji je obavezan.

Kako je za Polis kazao Veselin Vušurović, pregledi se zakazuju na broj telefona odjeljenja pedijatrije koji se nalazi na sajtu Doma zdravlja Budva.

Pojašnjava da je sistematski pregled veoma važan i obuhvata prvo razgovor sa djetetom i roditeljima.

“Na taj način saznajemo da li je dijete do sada bolovalo i od kojih bolesti, kakve su te bolesti imale tok, ima li kakav ishod i prognoza tih bolesti ako ih je bilo. Zatim se pristupa detaljnom fizikalnom i neurološokom pregledu. Posebno se kontroliše lokomotorni sistem, provjerava se da li je pravilno razvijena kičma, mišići i da li je normalan rast i razvoj”, objasnio je Vušurović.

Nakon ovog pregleda dijete se, ako je to potrebno, upućuje na pregled kod psihologa, zatim ušnog i očnog ljekara. Vušurović je kazao koji su to najčešći problemi koji se utvrđuju pomenutim sistematskim pregledima.

“Postoji gojaznost u populaciji, vrlo rijetko se nalaze pothranjena djeca, ali gojazne djece ima. I ti očni pregledi utvrde reflekcione anomalije, kao što su školska miopija i astigmatizam i to je u porastu. Bilo je slučajeva potrebe za logopedskim tretmanom, odnosno pravilnim izgovorom pojedinih glasova”, kazao je Vušurović.

Ako dijete ima zdravstvene probleme kao što su respiratorne bolesti pluća ili nekih drugih infekcija ili poremećaja važno je da roditelji donesu dokumentaciju sa sobom. U nekim slučajevima polazak u školu se može odložiti, a to je najčešće nakon psihološkog testiranja koje daje konačan zaključak.

Izvor: RTV Budva

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply