Proljeće mijenja porodični jelovnik

Sponzorisana objava

Zima na izmaku, nakon prazničnih dana, pravo je vrijeme da u svoju ishranu unesemo zdrave navike i namirnice. Osim što ćemo učiniti dobro za zdravlje i izvući dugoročne benefite pravilne ishrane, ako ste roditelj pomoćićete i svojoj djeci da na vašem primjeru od malena uče kako izgleda zdravi obrok i šta sve treba izjegavati.

To ne znači da će se bilo šta loše desiti ako i vi i oni ponekad prekršite pravila zdrave ishrane, ali navike koje stičemo od malena mogu odrediti naše ponašanje u odrasloj dobi. Baš kao što i ukuse i mirise domaće kuhinje pamtimo cijeli život.

Proljeće na trpezi

Proljeće je idealan period godine u kojem se možemo posvetiti zdravoj raznovrsnoj ishrani. U tome nam je od pomoći izobilje sezonskog povrća, koje može zamijeniti mnoge namirnice koje inače koristimo. Iako su različite vrste voća i povrća dostupne na tržištu i mimo sezone, njihove cijene ali i sumnja u porijeklo najčešće nas odvrate od kupovine.

Brojna istraživanja pokazuju da sezonska ishrana, bogata svježim voćem i povrćem, pomaža našem organizmu da se oslobodi umora, karakterističnog za proljeće, smanjuje rizik od alergija i jača otpornost na viruse. Smjene godišnjih doba izazov su za naš bioritam, a pravilna ishrana može olakšati naše prilagođavanje promjenama.

Unosom dovoljnih količina svježih sezonskih namirnica sigurno ćemo i svojoj djeci pružiti kvalitetniju ishranu. Bogat izbor i pristupačnije cijene omogućiće nam da smanjimo unos pržene i kuvane hrane. Time ćemo maksimalno smanjiti i gubitak nutritivnih vrijednosti ovih proizvoda. Ako želimo da naši obroci budu što kvalitetnije pripremljeni mogu nam pomoći razni ➡ kuhinjski aparati.

Odnos naše djece prema ishrani zavisiće od onoga što im roditelji i blisko okruženje pokažu i pruže tokom odrastanja. Često se dešava da naša djeca odbijaju upravo one namirnice koje ni mi ne volimo i rijetko ih spremamo. Nutricionisti predlažu da, čak i kada dijete odbija pojedina jela, to ne znači da treba odustati od nuđenja. Na taj način omogućićemo im da se ipak predomisle, probaju i zavole različite ukuse.

Doručak i užina u školi

Nije svejedno ide li dijete u školu praznog želuca ili kvalitetno doručkuje. Doručak ne treba da bude obilan. Svježi sir, hljeb i jogurt ili ovsene pahuljice kuvane na mlijeku s dodatkom suvog voća, ideje su za poželjeti.

Neka djeca ujutro prije škole nemaju apetit. To nije problem i rješenje postoji. Prije škole mogu popiti svježe iscijeđen sok od pomorandže ili izmiksanu jabuku razrijeđenu sa vodom. U tom slučaju u školu bi trebalo da nose doručak i užinu. Doručak koji će pojesti na malom odmoru nakon prvog časa može biti sendvič sa šunkom ili polutvrdim sirom, a užina za veliki odmor voće ili jogurt ili voćni jogurt pripremljen kod kuće.

Dobra užina za djecu koja kod kuće doručkuju je sendvič sa sirom ili šunkom, voće, muffin s kukuruznim brašnom i sirom, jogurt, domaća savijača od tankih kora s jabukama… Izbor se, naravno, prilagođava uzrastu djeteta, njegovim željama, navikama, sezoni. Mnogo je izvrsnih mogućnosti. Treba samo malo inovativnosti i pozdraviti se sa praznim kalorijama iz pekare.

Ručak
Ručak je posebno izazovan. Djeca se iz škole vrate „gladna k’o vuk“ i nerijetko u nedostatku ručka posegnu za nekoliko kašika krema ili, još na putu do kuće, svrate u pekaru po pizzu ili pirošku. Takve navike suvišno je i komentarisati.

Idealno bi bilo da dijete nakon škole dočeka topli ručak, ali nemaju svi tu mogućnost. Srećom, postoji rješenje. Pripremite ručak i ostavite im da podgriju.

Stariji školarci mogu pripremiti jednostavnija jela (npr. skuvati rižu ili krompir) i napraviti salatu koji izvrsno dopunjuju pečeno ili meso u sosu pripremljeno dan ranije. Biće im zanimljivo i korisno da se na taj način uključe u porodične obaveze, a posao im možete olakšati izborom raznih ➡ kuhinjskih pomagala i kvalitetnog posuđa.

Junetina, teletina, piletina i ćuretina najbolji su izbor kada je u pitanju meso, a dio našeg jelovnika obavezno treba da bude i riba. Treba imati na umu da meso nije jedini izvor proteina, ali je kao i jaja veoma poželjan dio ishrane, koji ne bi trebalo isključivati bez konsultacije sa ljekarima.  

Neki od prijedloga za ručak su:

  • juneća ili pileća supa, Bolognese sos, tjestenina, sezonska salata;
  • domaća gusta supa od povrća, rižoto od piletine i povrća, salata;
  • pečeni krompir, tikvice, luk i patlidžani, pečeno meso, salata;
  • kuvana riža, pečene paprike, pileći paprikaš i salata;
  • supa od pradajza s rižom, kuvani kelj i krompir, pržena riba.

Popodnevna užina

Od ručka do večere dijete sigurno ogladni pa mu treba ponuditi nešto nutritivno kvalitetno. U obzir dolaze svježe i suvo voće, mlijeko, jogurt, obični petit keks, domaći, svježe skuvani kompot od jabuka, dunja, krušaka i suvih šljiva, palačinke sa sirom ili proprženim voćem, mali sendvič i slično. Sve ovo je bolje od čokolade ili čipsa.

Večera

Pomfrit i viršle nijesu večera za poželjeti. Masni su, visoko prerađeni i lišenih mnogih prijeko potrebnih vitamina i mineralnih sastojaka.

Neke mogućnosti su:

  • prženo jaje, kuvani spanać i krompir;
  • kuvana tjestenina sa svježim sirom i salata od paradajza;
  • tjestenina Carbonara i zelena salata;
  • Grčka salata, integralni hljeb i jogurt;
  • zapečene palačinke sa sirom i rotkvice;
  • pečene polovine krumpira, pečene ili kuvane tikvice i svježi sir.

Slatkiši

Najesti se i nahraniti organizam kvalitetnim nutrijentima dva su potpuno različita pojma. Sasvim je sigurno da se djeca mogu najesti od keksa, ali u njima nema vitamina C i antioksidanasa koji jačaju imunitet.

Djeca se moraju najesti od kvalitetnog doručka, ručka i večere, pa tek onda, ako žele, mogu pojesti nešto malo slatko. Slatkiši i gotova hrana ne bi smjeli biti okosnica njihove ishrane.

Kako izbjeći gojaznost

Posljednjih godina, u mnogim državama, pa i u Crnoj Gori, bilježi se trend sve većeg broja gojazne djece. Prema posljednjem istraživanju sprovedenom na području Evrope, naša država je na desetom mjestu po broju mališana koji imaju problem sa gojaznošću. Posebno zabrinjavajuće, kao i i u ranijim analizama, pokazalo se da je mali procenat roditelja koji su svjesni da njihovo dijete ima tu vrstu problema. Pretjerani unos brze hrane, grickalica, peciva, gaziranih napitaka i slatkiša, uz nedovoljnu fizičku aktivnost naše djece, siguran su put ka gojaznosti. Svemu tome mogu doprijnijeti i neredovni obroci, ali i neadekvatne količine hrane konju djeca uzimaju. Osim gojaznosti, neadekvatna ishrana može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema naše djece, poput dijabetesa, poremećaja krvnog pritiska, povišene masnoće u krvi, anemija…

 Važan je i način pripreme

Način pripreme obroka jednako je važan kao i izbor namirnica. Prilikom spremanja namirnica, morate obratiti pažnju na materijale od kojih su izrađene posude u kojima kuvate i pripremate hranu. Najbolji izbor posuđa i kuhinjskih dodataka, izrađenih od kvalitetnih materijala, za zdravo kuvanje i čuvanje hrane pronaći ćete u ➡ Vitapur prodavnicama ili na web shop-u ➡ www.vitapur.me.

Februar je prilika da iskoristite finalne popuste i obnovite posuđe po cijenama nižim čak do 60 odsto, a ponudu možete vidjeti i ➡ OVDJE.  

Proljećna detoksikacija

Osim pravilnog izbora namirnica i pripreme obroka, proljeće je idealan period i za čišćenje organizma. Posebno je to preporučljivo za sve one kojima su praznična trpeza i zimski jelovnik donijeli i po koji kilogram viška.

Jedan od ključnih savjeta za bolju detoksikaciju organizma je konzumiranje što većih količina vode. Preporuka je i uzimanje vitamina C, a ne treba zanemariti ni fizičku aktivnost. Ako nijeste sportski tip i ne volite grupne aktivnosti, za početak su dovoljne i šetnje. Intenzivnijom fizičkom aktivnošću, makar tri puta sedmično, obezbijedićete da se vaš organizam oslobađa toksina. Dobar način za to je i odlazak u saunu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply