UNICEF: Omogućiti da majke i očevi istovremeno koriste roditeljsko odsustvo

Foto: UNICEF CG/D. Miljanić

Javni i privatni sektor mogu pomoći ekonomskom rastu Crne Gore uspostavljajući radno okruženje koje podjednako podržava žene i muškarce da rade i imaju porodicu. Zato je bitno zakonom omogućiti da majke i očevi u Crnoj Gori istovremeno koriste roditeljsko odsustvo kako bi se djeci obezbijedila kvalitetna porodična briga, naročito odmah po rođenju, saopšteno je iz UNICEF-a.

Imajući u vidu značaj politika po mjeri porodice za svu djecu svijeta, UNICEF je globalno predstavio inicijativu politika radnog mjesta po mjeri porodice s apelom na vlade i kompanije da ih primjenjuju kako bi zaposlenim očevima i majkama omogućili da svojoj djeci obezbijede najbolji početak života.

Na osnovu globalnih smjernica UNICEF-a, Asocijacija menadžera Crne Gore ove godine organizuje nominaciju za poslodavca s najboljom politikom po mjeri porodice. Nagrada za poslodavca po mjeri porodice biće uručena na gala svečanosti dodjele godišnjih nagrada Naj menadžerima/kama i preduzetnicima/cama u maju ove godine.

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković je istakao da je godišnja nagrada AMM-a prepoznata kao jedna od najprestižnijih poslovnih nagrada na nacionalnom nivou koju dodjeljuje struka i da je AMM sa zadovoljstvom podržao ovu ideju i donio odluku da uvrsti kategoriju Poslodavac godine – Naj poslodavac po mjeri djece i porodice, u želji da se afirmišu i stimulišu poslodavci, kompanije kao i menadžeri koji sprovode aktivnosti i politike u korist svojih zaposlenih a posebno u pravcu podrške djeci, ženama i porodici. Kompanije koje pored rezultata u svoj fokus strateški cilj stavljaju zadovoljstvo i potrebe zaposlenih, njihovih porodica i djece imaju budućnost, a ovakav pristup u daljem na nivou države ima mnogostruke benefite po ekonomsko socijalni razvoj i prosperitet.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander ističe da podržavajući žene da ostvare zdrav balans između poslovnog i privatnog života, politike na radnom mjestu prilagođene porodici podstiču ekonomski rast.

„Na primjer, u nordijskim zemljama, u posljednjih 50 godina, ove politike dovele su do povećanja rasta BDP-a po glavi stanovnika i do 20 odsto. Zaposlene žene u prilici su da ostvare svoje potencijale i osjećaju se ispunjeno, dok istovremeno povećavaju porodične prihode i podstiču ekonomski rast“, poručio je Santander.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks smatra da je ključna stvar u vezi sa povećanjem učešća žena u radnoj snazi stvaranje više mogućnosti i za muškarce i za žene. Time se obezbjeđuje bolja briga o djeci, kao i bolja podrška muškarcima i ženama.

„Kroz roditeljsko odsustvo i politike po mjeri porodice muškarci, podjednako kao i žene, mogu da odluče da li će preuzeti ulogu čuvanja djece kod kuće, i da li i kako to uskladiti sa poslom. Poslodavci imaju ulogu u pomaganju muškarcima i ženama da preispitaju i oslobode se društvenih očekivanja o rodnim ulogama koje ponekad ograničavaju njihove izbore”, poručila je Medoks.

UNICEF-ovi mladi reporteri vide politike po mjeri porodice kao neophodne da bi jedan poslodavac bio privlačan mladima koji su radna snaga budućnosti.

„Da bi poslodavci bili privlačni nama, mladima, oni moraju voditi računa o našem mentalnom zdravlju. Na poslodavcima je da pronađu način da svoje zaposlene učine srećnijima, jer samo je odmoran i srećan radnik produktivan“, kazala je Dunja Petričević, UNICEF-ova mlada reporterka.

U Crnoj Gori, fokus nominacije za uspješno sprovođenje politika  po mjeri porodice je na podršci privatnog sektora zaposlenim roditeljima kroz ulaganja u kvalitetnu i pristupačnu brigu o djeci uzrasta od jedne godine do šest godina. Na primjer, kompanije mogu da pokriju mjesečne naknade za pohađanje vrtića, dječje dodatke i plaćeno odsustvo roditeljima koji brinu o djeci kad se razbole tokom prvih godina. Takođe, mogu pokrivati izdatke za dnevni boravak ili brigu o djeci nakon nastave tokom prvih razreda osnovne škole dok roditelji ne završe radni dan i pridruže im se kod kuće. Fokus je, takođe, i na promovisanju roditeljskog odsustva za očeve i na podršci roditeljima da koriste fleksibilno radno vrijeme.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply