Nevakcinisano još uvijek 14.700 predškolaca

Male boginje predstavljaju prijetnju u Crnoj Gori i gotovo je neizbježno da registrujemo prve slučajeve te infekcije. Nakon toga, kako je poručila šefica Svjetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji Mina Brajović, one bi se širile poput šumskog požara.

Ona je na jučerašnjem kontrolnom saslušanju na ovu temu, koju je organizovao skupštinski Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, istakla da uprkos dobrom odzivu za MMR vakcinu, posljednjih 30 dana i dalje imamo alarmantno nizak obuhvat.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da sada imamo nevakcinisane 14.700 predškolske djece, u osnovnoj školi MMR nije primilo oko 6.900 i u srednjoj oko 2.315 djece.

Dobar odziv

„Prije mjesec dana smo imali oko 18.000 nevakcinisane predškolske djece. Od 16. januara do 11. februara vakcinu MMR primilo je oko 4.000 djece. Broj datih doza je 4.164 doze, odnosno 3.975 prve i 352 druge doze“, naveo je nacionalni koordinator za imunizaciju u Institutu dr Adis Martinović.

Prema njegovim riječima, 13. januara obuhvat vakcinisane djece rođene 2021. godine bio je 12 odsto, a danas je 27 odsto. Martinović je kazao i da je obuhvat vakcinisane djece rođene 2020. u istom periodu porastao sa 34 na 52 odsto.

Uprkos dobrim rezultatima, ključan je kontinuitet imunizacije ovom vakcinom, poručeno je na jučerašnjem saslušanju.

Pedijatrica dr Slađana Račić, koja je i članica Nacionalne komisije za rutinsku imunizaciju, upozorila je da se posljednjih dana bilježi pad vakcinisanih.

„Broj na dnevnom nivou je smanjen. Strah jenjava. Neophodno je što brže reagovati i pružiti podršku kako bi se nastavio dobar trend“, poručuje dr Račić.

Komentarišući dobar odziv u posljednjih 30 dana, pedijatar dr Nebojša Kavarić poručuje da se radi samo o uzletu te da je jedini motiv za toliki odziv strah od epidemije. On je naglasio da je ključno ulaganje u preventivu.

„Strah je legitimišući faktor. Volio bih da su prisutni i drugi faktori. Da ne bi imali posljedice mora se uložiti jako puno u preventivu. Ukidanjem doprinosa za zdravstvo nijesmo napravili ništa za preventivu. Ukoliko se samo mi u zdravstvu budemo bavili imunizacijom, neće biti dobro. Ovo je samo uzlet“, kazao je dr Kavarić.

A da je preventiva jako važna, saglasan je i poslanik SD Boris Mugoša. On smatra da se u Crnoj Gori ne bavimo preventivom nego posljedicom.

Bez preventive

„MMR vakcina postoji toliko godina. Ne možemo da govorimo o kratkoročnom napretku. Od 2013. godine kreće pad, pa 2017. povećanje pa opet drastični pad procenta obuhvata. Što se radi sa preventivom. gdje je ta kampanja? Ja je javno ne vidim“, kazao je Mugoša, naglasivši da znatan broj građana ima nedoumice.

On se osvrnuo i na informacije da neki pedijatri sugerišu roditeljima da ne vakcinišu svoje dijete.

„Nemamo milion pedijatara, ako ima takvih ko su ti ljudi, oni moraju biti sankcionisani. Ne mogu ja o tome da brinem“, poručio je Mugoša.

On je predložio i neki vid platfome za pedijatre kako bi u svakom trenutku bili informisani o svim najnovijim rezultatima istraživanja kada je u pitanju MMR vakcina. Na taj način, prema njegovim riječima, pedijatri bi bili spremni da u svakom trenutku odgovore na sve nedoumice roditelja.

Sa druge strane, u Institutu za javno zdravlje ističu da već rade na mehanizmima da to otkriju.

Direktor Instituta dr Igor Galić je naveo da oni dobijaju podatke koliko je djece kod nekog pedijatra primilo vakcinu kao i da će preduzeti neke mjere kod onih gdje je veoma mali broj vakcinisanih.

Govoreći o kaznenim mjerama, Galić je rekao da bi sve kaznene mjere koje su sprovedene dali za jednu mjeru, a to je uvođenje obavezne imunizacije za upis u predškolske ustanove i vanškolske aktivnosti.

Desetak zemalja u Evropi je, kako je rekao, već primijenilo ovu mjeru, koja za rezultat ima bolji obuhvat vakcinacije.

Na pitanje poslanice Demokrata, dr Tamare Vujović da prokomentariše rezultate nalaza UNICEF-a, koji je između ostalog pokazao da bi 70 odsto roditelja vakcinisalo svoje dijete, dok njih 82 odsto to nije uradilo, dr Galić je odgovorio da se radi o odlaganju.

„Roditelji uglavnom od prve do treće godine odlažu vakcinaciju“, kazao je dr Galić.

Šef predstavništva UNICEF-a u našoj zemlji Huan Santander poručio je da će nastaviti da podržavaju zdravstveni sistem i roditelje da zaštite svako dijete, a da je moguće izboriti se sa ovim problemom, kako je naglasio, pokazuju opštine Mojkovac i Plav koje su uspjele da vakcinišu gotovo svako dijete.

Pedijatri prijavili 308 roditelja

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da je inspekcija obišla sve domove zdravlja na teritoriji Crne Gore od kojih su dobili 308 potvrda o roditeljima koji su odbili da izvrše vakcinaciju djece.

„Ne radi se samo o zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka. Ima i drugi način, a to je izricanje prekršajnih naloga za lica koja su se prihvatila odgovornosti, tako da je bilo i novčanih kazni. S druge strane, mi postupamo po prijavama domova zdravlja i mi vjerujemo institucijama. Sama Uprava za inspekcijske poslove nije represivni organ nego preventivni i smisao i osnovno načelo inspekcijskog nadzora je podsticanje svrhe“, istakla je ona.

 HPV vakcina od narednog mjeseca za djevojčice do 14 godina

Pomoćnica ministra zdravlja Ivana Živković saopštila je juče da je otvoren tender za nabavku HPV vakcina. Ona je najavila da se od narednog mjeseca planira ,,keč ap“, odnosno proširenje vakcinacije sa devet na 14 godina.

To je potvrdio i nacionalni koordinator za HPV vakcinu u Institutu za javno zdravje dr Milko Joksimović.

Prema njegovim riječima, za 4,5 mjeseci 25 odsto djevojčica primilo je vakcinu protiv HPV virusa koji je glavni uzročnik karcinoma na grliću materice.

U nekom narednom periodu, kako je istakao dr Joksimović, u planu je da se vakcinišu i djevojke do 26 godina.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply