Jedini đak prvak ne može u školu zbog neprohodnog puta

Pavle Koćalo je jedini učenik prvog razreda seoske osnovne škole „Mile Peruničić“ koja se nalazi u pljevaljskoj opštini, ali prethodnih dana nije išao na nastavu zbog neprohodnog puta.  

Razlog je što mehanizacije pljevaljskog preduzeća DOO Lokalni putevi nije očistila oko kilometar puta prema zaseoku Ćatovo brdo, koji je nalazi na pola puta prema Bujiškoj Brezi. Kako su obećali iz Opštine, problem bi trebalo da bude riješen danas.

Ledeni talas sa niskom temperaturom, snijegom i jakim sjevernim vjetrom previše je za dječaka od šest godina, da pješači skoro kilometar puta kroz snijeg visine od pola metra, a školsko vozilo nije u mogućnosti da dodje do njegove kuće.

Svetlana Bujišić, direktorica škole je za redakciju portala PV Informer izjavila da je juče više puta pokušavala da dobije predstavnike nadležnog opštinskog Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode i da je poslije nekoliko pokušaja uspjela da razgovara sa sekretarom, koji je obećao da će ujutro dio puta do zaseoka Ćatovo brdo u pravcu Bajine stijene biti očišćen od snijega.

Direktorica škole takođe navodi da nijesu zadovoljni kako su prethodnih dana očišćeni putevi prema Mijakovićima, Podborovima, Brezi i prema Krakalicama, jer i iz tih pravaca djeca dolaze u školu, a mašina za čišćenje snijega je prošla samo jednom tim putevima, a nisu očištili ni školsko dvorište.

Otac dječaka Pavla Koćala, koji je predsjednik Savjeta roditelja u ovoj seoskoj školi, ogorčen je na ponašanje nadležnih u preduzeću Lokalni putevi, jer su odbili da očiste ovaj dio puta da bi dječak mogao ići u školu.

Porodica Koćalo je porodica koja se iz Podgorice, odakle je majka dječaka, vratila da živi na selu.

Imaju dvoje djece, a sljedeće školske godine i mlađe polazi u školu. Smatraju da bi šira društvena zajednica, ako smatra da im trebaju seoske škole i povratak stanovnika na selo, morala da obezbijedi minimalne uslove za opstanak na selu, posebno porodicama sa malom djecom. U suprotnom razmišljaju da se zbog djece opet vrate da žive u Podgorici.

Redakcija portala PV Informer je juče kontaktirala Rajka Kovačevića, predsjednika Opštine Pljevlja i od njega dobila informaciju da će danas biti očišćen ovaj dio puta prema Vrulji koji vodi do kuća porodice Koćalo i da će prioritet u čišćenju snijega u seoskim sredinama pljevaljske opštine biti školske i zdravstvene ustanove, kao i putevi prema seoskim domaćinstvima, posebno ako imaju zdravstvene probleme ili zbog smrtnog slučaja.

Izvor: www.pvinformer.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply