Suđenje optuženom za zlostavljanje djevojčice još nije počelo, u ponedjeljak treći pokušaj

U Višem sudu u Bijelom Polju, za ponedjeljak, 6. februar, treći put je zakazan početak suđenja osamdesetjednogodišnjem M.V. koji je optužen za produženo krivično djelo nedozvoljene polne radnje, u vezi krivičnog djela obljuba nad djetetom. Biće to treći pokušaj da započne proces, jer optuženi Mojkovčanin nije došao na prethodna dva ročišta. Porodica sedmogodišnje djevojčice, koja je nekoliko godina trpjela seksualno zlostavljanje vremešnog komšije, očekuje da će nadležni spriječiti svaki vid zloupotrebe i izbjegavanja suđenja, jer već imaju saznanja o zahtjevima optuženog da mu se omogući bolničko liječenje.

Optuženi se već dva puta nije pojavio pred sudom, 14. decembra i 16. januara, uz tvrdnje njegove odbrane da je bolestan. Informacije kojima raspolaže porodica ipak govore o pokušaju da se izbjegne suđenje.

„Sudija je rekao da će, ukoliko se ne pojavi na narednom ročištu, policija doći po njega. Suđenje bi mogao da izbjegne samo ukoliko je hospitalizovan“, kažu roditelji djevojčice koja je bila žrtva M.V.

I roditelji na sudu zbog reakcija

U međuvremenu, dok čekaju da ovaj slučaj dobije sudski epilog, i roditeljima su nedavno uručeni sudski pozivi. Majka djevojčice optužena je za remećenje javnog reda i mira, a prekršajnu prijavu protiv nje podnijela je Uprava policije. U istom postupku sudi se i optuženom M.V. i njegovoj ženi, jer su se dvije porodice sukobile nakon što je djevojčica ispričala roditeljima šta preživljava.

Sudski poziv uručen je i ocu djevojčice, za drugi postupak po prijavi sina osumnjičenog M.V. zato što je u komentarima ispod objave na FB napisao kako se zove osumnjičeni, pri tom ga nazvavši govedo.

„Drago nam je što su u policiji i tužilaštvu tako ažurni kada je riječ o kršenju javnog reda i mira. Nadamo se da su tako ažurni i kada je riječ o zaštiti djece i kažnjavanju optuženih za pedofiliju“, kažu djevojčicini roditelji.

Prijavu sina optuženog M. V. ne žele da komentarišu. Smatraju da je zastrašujuće da se neko našao uvrijeđenim zbog tog komentara upućenog čovjeku koji je godinama zlostavljao dijete.

„Možda u tom trenutku porodica optuženog nije ni vjerovala da je njihov stari otac to mogao da učini. Sada kada je to potvrđeno optužnicom, nema sumnje, iako bismo i mi kao roditelji bili najsrećniji da se to nikada nije desilo. Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna za sve ovo što se desilo, kao i za bol i posljedice koje naše dijete ima zbog svega što je M.V. činio“, navode roditelji.

Njihovu nadu da će suđenje konačno početi, prati i strah jer se sve dešava u maloj sredini.

„Poznanstva i veze u našoj zemlji imaju dosta uticaja, a posebno u sredinama kakva je naša. Ko god dozvoli bilo kakvu zloupotrebu optuženog biće saučesnik u ovom, ali se ipak nadmao da do toga neće doći“, rekli su roditelji djevojčice.    

Sudski epilog poslije pola godine

Na osnovu priznanja svoje sedmogodišnje ćerke, roditelji su prijavili policiji Mojkovčanina M.V u junu prošle godine, pod sumnjom da ju je seksualno zlostavljao.

Iako mu je pri tom određen mjesečni pritvor, na slobodi se našao već poslije nekoliko dana.

Uslijedio je višemjesečni proces, najprije u Osnovnom, a potom i u Višem državnom tužilaštvu. I u tom periodu, tada osumnjičeni je odlagao saslušanje, pod izgovorom bolesti. Optužnica je konačno potvrđena u Višem sudu Bijelo Polje 14. novembra 2022.

Prema navodima optužnice, M.V. je krivična djela nedozvoljenih polnih radnji i obljube nad djetetom ponavljao više puta, a pretpostavlja se prema svjedočenju da je to trajalo i dvije godine.

 Sve se dešavalo na imanjima gdje žive ove dvije porodice.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply