3D snimci pokazali kako bebina glava mijenja oblik tokom porođaja

Kada držite bebu i gledate njenu predivnu malu glavu, teško je povjerovati da je prolazila kroz porođajni kanal. Naša tijela se toliko mijenjaju i transformišu tokom trudnoće i porođaja da je to potpuno nevjerovatno. A tako se mijenja i bebina glava prilikom dolaska na svijet.

Kako javlja NBC News, sedam žena u Francuskoj rodilo je unutar aparata za magnetnu rezonancu, a snimci pokazuju „kako se kosti djetetove lobanje preklapaju kako bi glavica mogla izaći na vaginalnom porođaju. Tokom tog procesa mozak se takođe pritiska.“

Čak su i ljekari zaduženi za studiju bili iznenađeni koliko je glava promijenila oblik kako bi beba mogla da dođe na svijet. I inače, djeca se rađaju sa puno većom glavom nego drugi sisari.

“Kad smo pokazali da fetalna glava mijenja oblik, otkrili smo da smo podcijenili kompresije mozga tokom rođenja”, rekao je dr Olivier Ami, koji vodi istraživanje koje je objavljeno na Journal Plos.

Ova promjena tokom rođenja naziva se “oblikovanje fetalne glave”, a događa se kada dijete napusti matericu i spusti se u porođajni kanal.

“Tokom vaginalnog porođaja, oblik mozga fetusa podliježe različitoj deformaciji u zavisnosti od stepena preklapanja kostiju lobanje. Fetalno oblikovanje lobanje nije vidljivo kod većine novorođenčadi nakon rođenja”, kaže Ami.

Pet od sedam beba rođenih u aparatu za magnetnu rezonancu, brzo je vratilo izgled glavica kakav je bio prije izlaska iz materice.

Za neke bebe to traje duže, a za vrlo mali broj novorođenčadi lobanja “nije u skladu” sa kompresijom, a upravo se Ami nada da će jednog dana moći to da se predvidi prije nego porođaj počne, jer doktori ne znaju koje su bebe u riziku od traume mozga (to je veoma rijetko, dr Ami kaže da govorimo o “jednom slučaju u hiljadu ili manje”).

“Nadamo se da ćemo u vrlo skoroj budućnosti moći da savjetujemo žene ispravno, informišemo ih i odaberemo najbolji način porođaja”, rekao je Ami za NBC News.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply