Đaci iz Botuna od septembra bez prevoza, roditelji najavljuju nove proteste

Foto: Dan

Ako uskoro ne bude riješeno pitanje prevoza do Podgorice, roditelji iz Botuna, čija djeca putuju do škola, organizovaće radikalnije proteste, jer već mjesecima traje njihova borba i čini im se da su iscrpili sve mogućnosti.

„Ako nam se do ponedjeljka ne obezbijede autobusi, nastavićemo proteste. Blokiraćemo grad“, poručili su juče roditelji koji su se u znak protesta okupili na kružnom toku koji vodi ka Zeti i na kratko blokirali saobraćaj.  

Nastavu u školama u Podgorici pohađa oko 70 djece iz Botuna, a od ljeta, kada je prevoznik Alivodić ukinuo saobraćaj na toj liniji, nemaju organizovan prevoz. Na kratko je liniju u oktobru preuzeo drugi privatni prevoznik Bulatović, ali ni to nije potrajalo, jer Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada nije izdao odobrenje. Smatraju da to nije u njihovoj nadležnosti, već Botunjane upućuju na Opštinu Zeta i Ministarstvo za kapitalne investicije, pod obrazloženjem da je riječ o međugradskom saobraćaju.

„Nema institucije kojoj se nijesmo obraćali i po više puta, ali uprkos tome naša djeca i dalje, od početka školske godine, nemaju prevoz. Mi ne tražimo besplatan prevoz, već samo da se obezbijedi autobus na ovoj liniji, a s obzirom na udaljenost od škole oni već imaju pravo na refundaciju dijela karata“, kazali su roditelji iz Botuna.

Tvrde da su pojedini privatnici i dalje zainteresovani da voze na liniji od Podgorice do Botuna, ali nemaju saglasnost Sekretarijata za saobraćaj, niti bilo koga drugog, jer je prebacivanje odgovornosti i nadležnosti u ovom slučaju već postalo praksa.

Kako navode, neshvatljivo je da autobusi, uz saglasnost istog Sekretarijata za saobraćaj, normalno saobraćaju na primjer do Mataguža, a do Botuna koji je na oko sedam kilometara, ih nema.

Roditelji iz Botuna podsjećaju da je prevoz na kratko bio obezbijeđen uoči izbora, ali ubrzo potom i ukinut.

„Naše porodice su u velikom problemu zbog nečijeg nemara i nepreuzimanja odgovornosti. Osim dodatnih troškova koje imamo zbog prevoza djece, sve to zahtijeva i posebnu porodičnu organizaciju, izostanke zbog prevoza i odricanja“, navode roditelji osnovaca, koji pohađaju osnovne škole Oktoih i Vuk Karadžić.

Da stignu do grada izazov je i za starije đake, srednjoškolce, a autobus na istoj liniji koristili bi i zaposleni.

Roditelji iz Botuna ogorčeni su jer smatraju da njihova djeca ispaštaju zbog političkog revanšizma , a na kršenje prava djece u ovom slučaju upozorila je i zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply