Savović: Škole su spremne, ponedjeljak je prvi radni dan drugog polugodišta

Škole su spremne i ponedeljak, 30. januar biće prvi radni dan u drugom polugodištu, saopštio je Slobodan Savović iz Ministarstva prosvjete.

Kako je kazao, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, obrazovne ustanove i Ministarstvo bili su spremni za nastavak školske godine i prošlog ponedjeljka, kako je to i bilo predviđeno Školskim kalendarom.

„Odlukom na sjednici Vlade došlo je do produženja raspusta i odmah smo reagovali i ustanovili novi kalendar, koji treba da nadoknadi taj produžetak subotama“, rekao je Savović, koji je na čelu Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje Ministarstva.

Istakao je da je bilo puno dezinformacija da je odlaganje vezano za probleme sa grijanjem u školama.

Prema njegovim riječima, 110 od 224 crnogorske škole za grijanje koriste lož ulje.

“Ministarstvo je obezbijedilo sredstva za sve i obezbijeđenja su i budžetom za narednu sezonu. Nabavka lož ulja vrši se kroz poseban tender koji je u nadležnosti drugih državnih institucija i zbog komplikovane nabavke ponekad dolazi do zastoja. Međutim to se normalno prevazilazi. Imamo informaciju od Hellenic petrola da će ove nedelje biti završena nabavka i ostatka energenata”, rekao je Savović.

Sindikat prosvjete, kazao je njegov predsjednik Radomir Božović, nije zauzimao stav povodom odlaganja.

“Ali ja kao prosvjetni radnik mislim da nije došlo do koordinacije između premijera, ministra prosvjete i ministra ekonomije. Svi su znali da škola počinje 23. i da će snijeg padati tog vikenda. Trebalo je ranije to da urade. Ne samo zbog prosvjetnih radnika, nego zbog roditelja”, rekao je Božović.

Produžetak zimskog raspusta nadoknađivaće se subotama, što, kaže Božović, nije najbolje jer se subotom u školama ne pojavi ni pola učenika.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply