#ObjasnimoPremijeruiVladi zašto je 5 dana odlaganja škole samo vrh ledenog brijega

Udruženje Roditelji vas poziva da nam prenesete svoje mišljenje o tome šta mislite da bi u obrazovnom sistemu u Crnoj Gori pod hitno moralo da se promijeni, kako bismo to vaše mišljenje pretočili u pismo koje ćemo zatim poslati premijeru i Vladi.

Sistematsko uništavanje djece koja treba da se opismene, sagrade temelje obrazovanja… Kada god se desi neki problem u državi najlakše je ključ u škole i snalazite se roditelji. Devedesetih su bile inflacije, restrikcije, bombardovanja… ali je škola radila. Ovo je degradacija u svakom smislu, a i pokazatelj gdje se nalazimo kao društvo“, poruka je jednog od roditelja.

Posljednja dešavanja u vezi sa produžetkom raspusta otvorila su velike polemike koje se inače sporadično javljaju o tome što je sve potrebno pod hitno mijenjati u obrazovanju, posebno u ovoj školskoj godini kada je proces nastave često prekidan i učilo se online. Naprasna odluka o izmjenama Školskog kalendara, baš kao i online nastava u toku decembra zbog lažnih dojava o bombama, nedostatak grijanja u polovini škola u prvom polugodištu… uz standarne probleme koji se decenijama ne rješavaju zbog neozbiljnog pristupa države svim tim izazovima, podstakla su građane, a prevashodno roditelje da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Vlada i njen premijer, s druge strane, smatra da je napravljena prevelika gungula oko toga i da Vlada želi „obrazovanje kako treba, da svi idu u škole kako treba, i da se poveća kvalitet obrazovanja“.  

„Obrazovanje nam se strmoglavo ruši. To je isto kao ono kada mnogo volite nastavnika koji vam poklanja ocjene kada ste učenik, pa ga kao odrasla osoba prezirete zbog toga sto nista niste naučili. Tu “medveđu uslugu” dobijamo već duže vremena u školama. Slobodne-online, dane zbog lažnih dojava, slobodne dane da se skijamo itd itd. Sada su nam “poklon” ali će ih naša djeca platiti kao odrasle osobe“, poruka je jednog od roditelja.

Da bismo Vladi prenijeli stavove koje roditelji iz svih opština imaju u vezi sa obrazovanjem, o kojima nas malo kad ili nikad ni ne pitaju, a kada im se kažu oni se uvrijede, pozivamo vas da to konačno i uradimo u inicijativi #ObjasnimoPremijeruiVladi Pišite nam u komentarima ispod objava, u inboxima na društvenim mrežama, ili putem mail adrese [email protected]

Sve poruke koje budemo dobili pretočićemo u pisma, odštampati i kovertirati, a zatim dostaviti Vladi, da bi imali uvid i u mišljenje ali i broj roditelja koji žele da mu prenesu svoje stavove, u koje izgleda da sumnja. Kada odštampamo i koveriramo, slikaćemo vam i poslati fotografiju pisma.

Komentare i poruke je moguće dostavljati tokom februara.

“Dajte da se konačno ujedinimo kao ljudi. Obrazovanje i školski sistem trpe ogromne posljedice od početka korone pa ovamo, ispaštamo svi zbog tih posledica. Ali dok utvrdimo ko je za šta kriv gubimo dragocjeno vrijeme. Trudim se da vjerujem da ne može sve preko noći, sve su ovo posljedice ko zna kakvog i čijeg lošeg odnosa prema državnim resursima. Sve nas je stiglo u istom trenu”, poruka je jednog od roditelja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply