Udruženje Roditelji: Šokirani smo neprimjerenom reakcijom premijera

Udruženje Roditelji šokirano je neprimjerenim reakcijama premijera koje se odnose na udruženje Roditelji direktno, ali i na roditelje čije smo stavove u vezi sa produženjem raspusta prenosili prethodnih dana. 

„Osim što je sve one koji se ne slažu sa njegovom i odlukom ministra prosvjete u vezi sa odlaganjem drugog polugodišta nazvao neinteligentnim, on je podsjetimo, ocijenio i da svi koji tako misle rade direktno protiv razvoja države. Ako zanemarimo sve roditelje kojima je obrazovanje djece važno, moramo da ukažemo da je premijer nazvao glupim barem većinu onih koji su popunili anketu na portalu Roditelji.me prethodnih dana i ocijenili odluku o odlaganju polugodišta nedopustivom, a kojih je bilo 64 odsto od ukupnog broja“, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.

Oni su poručili da se izvinjavaju premijeru što ne mogu da pronađu smisao odluke i uvide namjeru njegove Vlade da želi da razvija obrazovanje na način da još jednom, ko zna koji put prekine obrazovni proces kao da to nije već dovoljno puta urađeno od početka školske godine.

„Voljeli bismo da vjerujemo da je samo turistička sezona opravdanje za ovaj nesmotren potez samo mjesec dana nakon što je našoj državi spočitan niz problema u obrazovanju kojima se treba hitno baviti. Izvinjavamo se i što smo sebi dali za pravo nakon što se svakodnevno trudimo da roditeljima i djeci pomognemo da zadovolje neke najosnovnije potrebe u obrazovnom sistemu da se na ovaj način suprostavljamo njegovoj viziji napretka“, istakli su iz Udruženja Roditelji.

Podsjetili su na da je premijer poručio u toku prvog poluogodišta roditeljima i svima onima koji se bune jer njihova djeca borave u hladnim učionicama da se u vezi sa tim obrate onima koji su planirali prošlogodišnji budžet iako je on bio potpredsjednika Vlade koja je o tome odlučivala.

„Roditeljima učenika OŠ “Dušan Korać” u Bijelom Polju je obećao zajedno sa ministrom prosvjete prije početkom školske godine da će Vlada učiniti sve da ne bude više produžavanja rokova za završetak radova na novoj zgradi, koji je u tom trenutku bio pomjeren na mjesec novembar, a zatim za kraj polugodišta. Ni dan danas objekat nije završen. Djeci i roditeljima OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice premijer je prenio intencije da će biti urađeno sve da djeca što prije dobiju novu zgradu škole koja je zatvorena u toku 2021. godine. Za ovaj školski objekat još nije ni urađen glavni projekat, da barem javnost i roditelji znaju“, podsjetili su iz Udruženja Roditelji. 

Dodaju da je najnovije odstupanje od školskog kalendara i radnih dana uslijedilo zbog želje Vlade da pomogne zimsku turitičku sezonu u školskoj godini u toku koje je nastava više puta prekidana zbog nedostatka grijanja, lažnih dojava o bombama i slično…

Sve ovo, kako ocjenjuje Udruženje Roditelji, nije bilo dovoljno premijeru, Vladi i Ministarstvu prosvjete da svu pažnju usmjere na podršku obrazovanju i pokušajima da se podigne na viši nivo, već su procijenili da još nekoliko dana prekida rada neće naštetiti nikome jer će biti nadonađeno ko zna koji put subotama.

„S obzirom na to da premijer nema dovoljno jasan stav o mnogobrojnim problemima sa kojima se suočavaju djeca, roditelji i nastavnici, potrudićemo se da mu narednih dana prenesemo njihova iskustva o svemu sa čim se suočavaju u 21. vijeku kroz inicijativu #ObjasnimoPremijeru

Na kraju želimo da ukažemo da smo navikli da nas vlast, koja god da je u pitanju bila, svrstava u neprijatelje države kao što to sada radi premijer, mada se mora priznati da se niko nije bavio ovakvom vrstom uvreda i procjenjivao naš IQ. Podsjećamo da je posljednji takav slučaj upravo bio kada smo snažno negodovali zbog odlaganje školske 2020/21. godine“, kazali su iz Udruženja Roditelji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply