Projekta za vrtić na Ublima nema ni godinu nakon što je doniran plac

Godinu dana porodica Božović sa Ubala, koja je donirala parcelu za gradnju vrtića, čeka da Ministarstvo prosvjete uradi projekat za ovaj vaspitno – obrazovni objekat. Parcela je donirana u vrijeme kada je na čelu ovog Vladinog resora bila Vesna Bratić. Međutim, ugovor o donaciji nije potpisan sa Ministarstvom, ali jeste sa JPU “Đina Vrbica” kojoj bi i pripala ova vaspitna jedinica. Anđela Božović, koja je sa suprugom donirala dio imanja, kaže da se nijesu pokajali što su poklonili parcelu za vrtić, ali da su razočarani odnosom nadležnih.

„Mislili smo da će od septembra naša djeca krenuti u taj vrtić. Imali su vremena od januara do septembra da realizuju ono što je u njihovoj nadležnosti bilo. Kad je prošao septembar samo smo se sve više razočarali, jer poklonite plac u nadi da ste uradili nešto dobro i za dobrobit sela i na kraju se jako loše osjećamo. Nijesmo se pokajali ni u jednom trenutku, ali smo razočarani odnosom nadležnih, jer smo očekivali da će to sve brže da ide. Slušajući ljude iz Ministarstva koji nabrajaju vrtiće koje će da rade, a naši vaspitnu jedinicu ne pominju, šta drugo nam preostaje sem da se razočaramo“, rekla je Božović.

Donatori spremni da se uključe

Pojasnila je da se od Ministarstva očekuje samo projekat, a vrtić bi bio donatorskog tipa, odnosno izgrađen od novca privrednika Kuča. „Napravili bismo donatorsko veče i na taj način skupili novac za gradnju. Treba nam samo projekat koji mora da ide preko njih da bi se ispoštovali svi standardi. Mogu da nam daju projekat bilo kojeg vrtića u gradu, samo da odgovara kvadraturom. Direktorica JPU “Đina Vrbica” je predložila da bude donatorskog tipa da bi i ona mogla da pomogne sa donatorima. Pomogli bi ljudi jer ovdje jedva čekaju da se nešto novo uradi. Našli bi i radnu snagu, tako da Ministarstvo nema nikakvih ulaganja sem da nam obezbijede projekat“, rekla je Božović.

Nakon što je Vesna Bratić obišla plac, 19. januara 2022. godine, Božović kaže da više nijesu imali nikakvu komunikaciju jer je ona ubrzo nakon toga smijenjena. Nije ih, kako kaže, kontaktirao ni sadašnji ministar Miomir Vojinović.

„Nijesmo imali nikakvu komunikaciju sa Ministarstvom ni tada ni sada. Htjela sam da pišem novom ministru, ali sam odustala jer mi smo donatori i red je da se on nama javi. U ugovoru koji smo potpisali sa ustanovom nijesmo ih ograničili do kada projekat moraju realizovati, što je možda jedina greška. Samo je stavljeno da mora da se iskoristi za gradnju vrtića, jer u suprotnom ako se na placu uradi nešto drugo imamo pravo da plac vratimo u prvobitno stanje“, istakla je Božović.

Djeca iz Kuča sada pohađaju interaktivnu službu dva dana po dva sata, koju JPU “Đina Vrbica” realizuje u okviru OŠ “Đoko Prelević”. Ovaj vid predškolskog obrazovanja namijenjen je djeci od tri godine do polaska u školu.

Ministarstvo: Spremi smo za razgovor sa donatorima

Iz Ministarstva prosvjete kažu da u ovom trenutku nemaju nijedan pisani dokument koji se odnosi na ovu inicijativu.

„Prethodno rukovodstvo je postiglo usmeni dogovor sa porodicom Božović i mještanima sela Ubli u Kučima. Imajući u vidu da se radi o izuzetno humanoj, i prije svega korisnoj inicijativi za cijelu društvenu zajednicu, ministar Vojinović izražava spremnost da primi donatore kako bi se utvrdile sve potrebne procedure neophodne za izgradnju vrtića, i preduzeli naredni koraci u najkraćem mogućem roku“, kažu iz Ministarstva.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply