Odobrena primjena ljekova za cističnu fibrozu, trikaftu će primiti 16 djece

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je danas primjenu ljekova kaftrio i kalydeco (trikafta), koji se koriste za liječenje oboljelih od cistične fibroze, a primiće ih uskoro šesnaestoro djece i dvoje odraslih.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, danas je, u ime Komisije koja se bavi rijetkim bolestima, omogućeno uvođenje lijeka trikafta koji se koristi za liječenje ove teške bolesti, a do sada nije bio registrovan u Crnoj Gori.

„Kao što je poznato radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori, tako da smo imali dosta poteškoća da pravno taj lijek dopremimo u našu zemlju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Terapija je, kako su naveli iz Ministarstva, odobrena za ukupno 18 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za dva odrasla pacijenta.

Dr Ćorić je podsjetila da su krajem prethodne godine svi pedijatrijski pacijenti koji boluju od cistične fibroze upućeni u Institut za majku i dijete, a odrasli u Centar za cističnu fibrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije u Beogradu, na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti i nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođenje lijeka u terapiju.

„Dakle, stekli su se svi pravni uslovi, troškove liječenja snosi Fond za zdravstveno osiguranje, tako da je preostalo da dobavljači i Institut za ljekove i medicinska sredstva sprovedu neophodnu pravnu proceduru i lijek dopreme do krajnjih korisnika, odnosno naših pacijenata“, istakla je dr Ćorić. 

Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja,  koja je odobrila primjenu lijeka trikafta i u narednom periodu će biti zadužena za praćenje efekta terapije i nastavak liječenja pacijenata.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply