Vojinović: Svi časovi će biti nadoknađeni, obrazovni proces neće izgubiti

Foto: Vijesti

Ministar prosvjete Miomir Vojinović poručio je da obrazovni proces neće izgubiti time što je početak drugog školskog polugodišta odgođen za sedam dana.

“Školski kalendar se samo promijenio, ali će svi dani i časovi biti nadoknađeni”, naglasio je on gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

On je ponovio da nijedan dan i nijedan čas neće biti izgubljen, a obrazovanje u Crnoj Gori je u potpunosti spremno da odgovori na svaki izazov.

„Ne vidim posebne potrebe da se sa toliko kritike obrušimo na nešto što je Vlada donijela u petak, po meni na jedan sasvim opravdan način. Željeli smo i mi da tako pokažemo kako se odgovorno odnosimo prema nečemu što je turistička sezona i ekonomske dobiti za našu Crnu Goru. Vjerujem da u tom pravcu nijesmo napravili grešku“, rekao je ministar prosvjete.

On je istakao da je Vlada u potpunosti posvećena procesu obrazovanja, o čemu najbolje govore podaci da 60 odsto građana vjeruje u obrazovni proces u Crnoj Gori.

„Nadam se da je to svima jasno“, rekao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, moramo biti ponosni na to što u Crnoj Gori imamo ski centre Kolašin i Žabljak.

“Vjerujem da većina roditelja može priuštiti da određeni dan sa svojom djecom boravi tamo. Osim toga, imao sma priliku da vidim da je ovih dana veliki broj turista i sa našeg primorja i iz Podgorice, što dovoljno govori o tome da Crna Gora postaje pravi turistički centar. Vjerujem da ćete se složiti da moramo svi dati svoj maksimum kako bi naša država i u tom segmentu postala brend i u Evropi. Na ovaj način nijesmo ničim ugrozili obrazovni proces, već smo jednostavno doprinijeli da finansijski imamo samo benefite od toga ”, ističe on.

Dodaje da imamo veliki broj škola koji je bio odsječen i pitanje je da li bi oni danas mogli da počnu proces nastave.

Vojinović očekuje da će se stabilizovati vremenske prilike, kako bi se krenulo s nastavom.

“Učionice će biti tople kad se učenici vrate u klupe”, kaže on, komentarišući problem sa nabavkom lož ulja.

Na pitanje da li se raspust može produžiti još jednu sedmicu, Vojinović kaže da vjeruje da će sve ići svojim tokom i da nema potrebe za tim.

Na pitanje da li je Ministarstvo spremno ako dođe do epidemije morbila, Vojinović je kazao da će se voditi isključivo onim što im preporuče institucije i u da će saradnji sa njima organizovati nastavu na adekvatan način.

“Da li je to onlajn ili drugi vid nastave, ili ćemo ne daj Bože biti prinuđeni da zatvaramo vrtiće, što ne priželjkujemo da se to desi”, rekao je on.

Naglasio je da moramo da poslušamo glas struke.

“Sada treba poručiti da roditeji odvedu djecu kako bi se izvršila vakcinacija MMR vakcinom, to je najbitnije u ovom trenuku. Da shvatimo da pomaže, kako bi se društveni proces odvijao bez problema”, poručio je Vojinović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply