Vlada ipak produžila zimski raspust

Zimski raspust u crnogorskim školama i vrtićima biće ipak produžen za sedam dana, odlučila je Vlada na predlog Ministarstva prosvjete.

Samo par sati ranije ministar prosvjete Miomir Vojinović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG rekao da nema odlaganja drugog polugodišta, a njegovo Ministarstvo je prije sedam dana javno negiralo spekulacije koje su se pojavile da će turistička sezona pokušati da se „spasi“ produženjem zimskog raspusta. Tada su saopštili da o tome ni ne razmišljaju.

Vojinović je inicirao na sjednici Vlade priču o produžetku raspusta. Rekao je da ga interesuje stav Ministarstva ekonomije i turizma o tome da li ima potrebe za odlaganjem drugog polugodišta u školama.

Podsjetio je da je Vlada produžavala i prethodni ljetnji raspust zbog turističke sezone, a ukazao je i na to da je krajem prvog polugodišta bilo više dojava o bombama zbog čega se dosta izgubilo vremena kada je u pitanju nastava.

“Volio bih da čujem mišljenje Ministarstva turizma kada je riječ o ovome. Da li postoji realna potreba za tim. Ukoliko postoji mi smo spremni, predsjedniče (Vlade) da izađemo u susret”, rekao je Vojinović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je saglasan sa predlogom ministra prosvjete.

“Razumijem da su se napravili neki propusti i izguilo se određeno vrijeme kada su navodno postavljane bombe, pa nije bilo nastave, pa je bilo i nekih drugih situacija u vezi sa grijanjem – na slijeđenih problema koje smo uspješno realizovali. Ipak, u potpunosti razumijem i zahtjeve direktora škola da se sve odvija u planu, međutim nije loše da se ne oglušimo o zahtjeve turističke privrede. Imali smo situaciju da nijesmo imali snijega na skijalištima. Ukoliko bi ovih pet dana učinjelo neku razliku, a s obzirom da već imamo vremenske nepogode na sjeveru države, čini mi se da je i saobraćajno kretanje otežano, onda mislim da su opravdani ovi zahtjevi da za pet dana produžimo zimski raspust. Time, čini mi se, šaljemo poruku da mislimo o svima, ali to ne treba da bude na uštrb kvaliteta nastave, odnosno onoga što naša djeca treba da imaju kao rezultat u školama”, rekao je Abazović.

Vojinović je obećao da će svi propušteni radni dani biti nadoknađeni i da će MInistarstvo prosvjete obezbijediti da se nastava organizuje po planu i programu.

“Imali smo i problem koji se tiče isporuke goriva, odnosno lož ulja. Uprava za državnu imovinu je obavila svoj dio posla, ali imamo određenih zastoja kada su u pitanju aktivnosti Jugopetrola. Zbog toga smo još uvijek na čekanju, ali vjerujem da će se to danas završiti”, kazao je Vojinović.

Sličan scenario sa odlaganjem nastave po Školskom kalendaru desio se na početku školske 2022/23. godine, koja je počela sa zakašnjenjem. Ministar prosvjete je tada smatrao “svrsishodnijim i racionalnijim” da se krene od početka sedmice, a ne od četvrtka, kao i kako je naveo da će se na taj način nastaviti uspješna turistička sezona. Ministar je i tada, nekoliko sedmica uoči početaka školske godine, govorio da će školska godina početi na vrijeme.

U toku prvog polugodišta nastava je u pojedinim opštinama više puta prekidana i đaci su prelazili na online sistem učenja zbog nedostatka grijanja, a osim toga i zbog lažnih dojava o bombama na nivou cijele zemlje. Čak i kada je policija utvrđivala da su dojave lažne, nastavljalo se sa online sistemom učenja.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je godinama zimska sezona faktički van januara i više u februaru i martu i da treba razmišljati i vidjeti da se od naredne godine školski raspust planira od 1. februara.

Zbog ove odluke, rad u javnim predškolskim ustanovama biće i naredne sedmice organizovan kroz dežurstva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply