Prosvjetna zajednica: Nedolična je tvrdnja ministra da nastavni proces neće trpjeti

Prosvjetna zajednica Crne Gore traži od ministra prosvjete Miomira Vojinovića i ostalih donosilaca odluka da preispitaju svoju odluku o produženju zimskog raspusta i da drugo polugodište počne 23. januara kako je i bilo planirano Školskim kalendarom, uz što hitniju nabavku energenata tamo gdje nedostaju. Smatraju nepotrebnim, pogrešnim i za prosvjetne radnike ponižavajućim davati primat bilo kojoj grani privrede na štetu obrazovanja. Tvrdnju ministra prosvjete da nastavni proces neće trpjeti ocjenjuju kao nedoličnu, jer za svoju odluku nije tražio mišljenje nastavnika i škola.

„Zbog ove iznenadne odluke sumnjamo u dobronamjernost donosilaca odluka u Crnoj Gori, pogotovo zbog toga što znamo da su veliki problemi sa grijanjem u školama i da se rješavanje tog problema samo odlaže“, saopštili su iz Prosvjetne zajednice.

Iako ih, kako kažu, niko nije konsultovao u vezi ove odluke, osjećaju se dužnim da, kao najbrojnije strukovno udruženje prosvjetnih radnika, reaguju.

Iz Prosvjetne zajednice navode da su neprijatno iznenađeni onim što su saznali iz medija iz nekoliko razloga. Kao prvi ističu donošenje odluke u zadnji tren, kada su se djeca i roditelji već vratili sa putovanja, a većina škola obavila pripremne radove za početak polugodišta, poput sjednica Nastavničkih vijeća i sjednica stručnih aktiva.

Prosvjetni radnici su, kako su naveli iz ovog udruženja, neprijatno iznenađeni i zbog mijenjanja odluke u svega nekoliko časova, od jedne do druge krajnosti.

„Prvo ministar u Jutarnjem programu najavi početak drugog polugodišta 23. januara, a samo nekoliko sati kasnije na sjednici Vlade donese se odluka da polugodište počne 30. januara. Zar nije neozbilno od Vlade da ovo pitanje razmatra pred sam kraj raspusta iako je imala tri sedmice da se bavi ovim pitanjem“, pitaju se iz Prosvjetne zajednice.

Zbog ovakve odluke sada su, kako ocjenjuju, izloženi neizvjesnosti kada je u pitanju odrađivanje pet radnih dana, subotama ili produžavanjem nastavne godine.

„Nedolična je tvrdnja ministra Vojinovića koju je izrekao nekoliko puta, a to je da je siguran da nastavni proces neće trpjeti, dok uopšte za svoje odluke nije tražio mišljenje nastavnika i škola, no su nastavnici i direktori škola za ovu odluku saznali kad i ostala javnost“, saopšteno je iz Prosvjetne zajednice.

Kao jedna od razloga nezadovoljstva prosvjetni radnici, okupljeni u Prosvjetnoj zajednici, navode i obrazloženje da se na ovaj način izlazi u susret turističkoj privredi Crne Gore. Uz to, kako dodaju, nije data nikakva procjena i proračun koliko će ovom odlukom biti uvećan prihod države kroz turizam, odnosno da  li bi uopšte početak polugodišta od 23. januara išta remetio po tom pitanju.

„Ovakvim ponašanjem se turizmu daje prednost ispred obrazovanja. Strahujemo da će posljedice za obrazovanje biti mnogo pogubnije“, stoji u saopštenju PZ, a dodaju da odluka utiče i na organizaciju unutar porodica, remećenje slobodnog vremena učenika i njihovih slobodnih i sportskih aktivnosti vikendima, kao i vremena roditelja koje bi mogli kvalitetno posvjetiti djeci.

Odluku o produženju raspusta tumače i kao nonšalantno upravljanje slobodnim vremenom nastavnika ukoliko se propušteno bude odrađivalo subotama. Nedopustivo je, smatraju, oslanjanje na onlajn nastavu iako još uvijek nije obezbijeđena računarska oprema za škole i nastavnike.

„Ovo su samo neke od najčešćih reakcija prosvjetara na ovu objavu u medijima, jer je pisanje po medijima postalo redovan kanal komunikacije između Ministarstva, Vlade i škola.

„Učenici koji žele da pođu na zimovanje, svakako imaju pravo da pet radnih dana odsustvuju sa nastave. Mada usljed teške ekonomske situacije većine porodica, smatramo da će se mali broj njih organizovati i narednu sedmicu poći na zimovanje. U svakom slučaju obrazovanje ne smije da trpi jer turističke organizacije nisu valjano odradile svoj dio posla. Nedopustivo je da svake godine početak i kraj zimskog raspusta zavise od toga da li će snijeg pasti u decembru ili februaru, da li su učionice zagrijane ili neko šalje mejlove sa lažnim dojavama. Sve ovo govori koliko je obrazovanje u našem društvu na margini, koliko su sve druge oblasti važnije, koliko nemamo valjane zastupnike koji će se izboriti za bolji status školstva u Crnoj Gori“, istakli su iz Prosvjetne zajednice.

Za ministra turizma, premijera i Vladu imaju i pitanje – kolika je očekivana dobit za turizam Crne Gore odlaganjem početka polugodišta?

„Koliku bismo štetu nanijeli privredi polaskom u školu 23. januara? Nadamo se da su svi ovi donosioci odluka ozbiljni i da će nas upoznati sa analizom zimske turističke sezone gdje bismo dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice“, zaključili su iz Prosvjetne zajednice Crne Gore.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply