Alimentacioni fond donio samo deset rješenja o isplati

Iz Alimentacionog fonda, koji je počeo sa radom 1. novembra, juče je isplaćeno devet i po hiljada eura na osnovu deset rješenja, saopštila je državna sekretarka Ministarstva finansija Ana Raičević.  

Za dva i po mjeseca podnijeta su 242 zahtjeva za isplatu alimentacija, a u istom periodu donijeto je svega dvadeset rješenja. Raičević je, na radnom doručku sa novinarima, ocijenila da Alimentacioni fond, koji je oformljen u skladu sa Zakonom o privremenom izdržavanju djece, radi u punom kapacitetu i da za sada nema problema u realizaciji.

Budžetom je za njegov rad ove godine opredijeljeno sedam miliona eura.

„Već juče smo isplatili devet i po hiljada eura na ime deset rješenja, koja su pristigla iz centara za socijalni rad iz opština Bijelo Polje, Danilovgrad, Podgorica i Mojkovac. Posebno je interesantno da se na osnovu pristiglih rješenja može vidjeti da je čak 30 % glasilo na ime muških osoba“, rekla je Raičević.

Prema njenim riječima, podnijet je veliki broj zahtjeva – 242 , a od tog broja riješeno je ukupno 20.

“U dnevnoj smo komunikaciji sa svim centrima i ne bi se reklo da za sada imamo nekih izazova u realizaciji kako zahtjeva, tako i rješenja. Za sada imamo sasvim dovoljno sredstava u budžetu, a sve što bude dolazilo kao izazov rješavaćemo u narednom periodu. Imamo veoma dobre profesionalne kapacitete Alimentacionog fonda i u komunikaciji smo sa regionom, prvenstveno Slovenijom i Hrvatskom u vezi rješenja za isplatu tako i rješenja o povraćaju, jer su oni već nekoliko koraka ispred nas. U Sloveniji je to formalno drugačije rješenje, ali su nam bili vrlo od pomoći u implementaciji”, rekla je Raičević.

Govoreći na radnom doručku sa novinarima, ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da će razmišljati o “drugim modelima” ukoliko se tokom primjene Zakona o privremenom izdržavanju djece ispostavi da država na teret preuzima isplatu alimentacija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply