U podgoričkom Domu zdravlja za vikend MMR vakcinacija bez zakazivanja

U Domu zdravlja Stara Varoš u Podgorici tokom vikenda će biti organizovana vanredna vakcinacija MMR vakcinom. Iz ove zdravstvene ustanove pozivaju roditelje i staratelje, čija djeca nijesu imunizovana, da se jave u DZ, u subotu ili nedjelju, u periodu od 9 do 17 časova, bez zakazivanja.

Iz Doma zdravlja Podgorica su upozorili, između ostalog, da se virus malih boginja, čija epidemija prijeti i Crnoj Gori, vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrijelnim sekretom zarazenih osoba. Podsjećaju je MMR vakcinacija obavezna u našoj zemlji.

“Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba. Virus malih boginja se vrlo lako siri sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili zdrelnim sekretom zarazenih osoba”, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

Upozorili su da više od milion djece u svijetu svake godine umire od malih boginja, kao i da nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply