Počele prijave za uvećane naknade za novorođenčad

Roditelji djece rođene prošle godine od danas do 17. aprila mogu u centrima za socijalni rad predati zahtjev na osnovu kojeg će im biti isplaćena razlika u iznosu naknade za novorođenčad, koja je sada 900 eura. Za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice naknada za bebe sada iznosi 1.000 eura.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su podsjetili da pravo na novi iznos jednokratne naknade, koji je predviđen izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, imaju jedan od roditelja, kao i usvojilac, staralac ili hranitelj, a važiće i za djecu rođenu prošle godine.

“Ova naknada se od 18. 01. 2023. godine ostvaruje u uvećanom iznosu od 900 eura, odnosno od 1.000 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja. Rok za podnošenje zahtjeva za ovo pravo isti je kao i do sada – godinu od dana rođenja djeteta, odnosno pravo na naknadu se može ostvariti sve dok dijete navrši godinu dana. Izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, roditelj, usvojilac, staralac ili hranitelj koji su ovo pravo ostvarili u 2022. godini imaju pravo na isplatu razlike do navednih iznosa“, saopštili su iz Ministarstva.

Kako su precizirali, u prvoj polovini 2022. iznosi ove naknade bili su 116,63 eura (razlika: 783,37), odnosno 139,98 eura (razlika: 860,02) po osnovu materijalnog obezbjeđenja, dok su u drugoj polovini prošle godine (po usklađivanju materijalnih davanja) iznosili: 126,78 eura (razlika: 773,22), odnosno 152.16 eura (razlika: 847,84).

„Zahtjevi se podnose u centrima za socijalni rad počev od 18. januara 2023. godine, a rok za ponošenje zahtjeva za isplatu razlike za 2022. godinu je tri mjeseca – od 18.01.2023. do 17. aprila 2023.god“, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Uoči početka prijava za uvećane naknade Ministarstvo je pripremilo Informator za roditelje/staratelje, usvojitelje, staraoce ili hranitelje. U nastavku pročitajte odgovore na najčešća pitanja koja se tiču naknada za novorođenčad.

Gdje i kada treba da se prijavim?

U centru za socijalni rad u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/usvojilaca staratelja/hranitelja na čije ime će naknada biti isplaćena.

  • Za isplatu razlike za 2022. godinu možete se prijaviti počev od srijede, 18.1.2023. godine do 17. aprila 2023.;
  • Za nove zahtjeve – do navršene godine djeteta;

radnim danima (ponedeljak – petak) od 8 do 15 časova.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Potrebno je samo da se u centru da na uvid lična karta roditelja (JMB za majku i oca), usvojilaca/staratelja/hranitelja i jedinstveni matični broj (JMB) djeteta/djece, odnosno članova porodice i da se potvrdi adresa prebivališta/stanovanja. Sve se dalje radi automatizovano kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton).

Izuzetak su roditelji koji vrše roditeljsko pravo tj. kojima je djete povjereno na staranje, a koji treba da dostave dokaz (odluka suda) o povjeravanju djeteta.

Adresa prebivališta roditelja/usvojioca/staratelja/hranitelja koji podnosi zahtjev i djeteta moraju biti iste.

Kada će nam biti isplaćena naknada?

Sljedećeg mjeseca u odnosu na mjesec u kome ste ostvarili pravo. Ukoliko pravo na naknadu ostvarite (rješenje) npr. u februaru, isplata se vrši sredinom marta za februar. Isplata će biti izvršena preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta/stanovanja.

Da li će naši blizanci dobiti po 900 eura tj. ukupno 1.800 eura?

Da, u slučaju blizanaca oboje djece ima pravo na naknadu.

Moja kćerka je rođena u novembru 2021.god. ali mi nijesmo tražili naknadu. Imamo li pravo na 900,00 eura?

Pošto je dijete već navršilo godinu dana istekli su zakonski rokovi za podnošenje zahtjeva, pa u vašem slučaju nemate pravo na naknadu. U slučaju da ste ostvarili pravo na naknadu u 2022.god. imali bi ste pravo na razliku.

Naš sin je rođen 2. februara 2022. i nismo tražili naknadu. Imamo li pravo i koliko novca nas sleduje?

Imate pravo pošto još nije istekao rok od godinu dana od rođenja djeteta. Podnošenjem zahtjeva ostvarujete pravo na puni iznos naknade.

Kada smo u septembru 2022.godine dobili ovu naknadu naša adresa prebivališta bila je u Nikšiću, a sada je u Podgorici. U koji centar da se prijavim?

Treba da se prijavite u Podgorički centar, a od Centra za socijalni rad Nikšić treba da prethodno  zahtjevate da se vaš predmet elektronski proslijedi centru u Podgorici.

Dobili smo naknadu za bebe od opštine. Imamo li pravo na ovu naknadu od države?

Da, imate pravo.

Ažurirano: 18. 01. 2023.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply