Nova signalizacija u blizini obrazovnih ustanova u Podgorici

Na inicijativu grupe Devet dobrih žena, Glavni grad Podgorica je postavio saobraćajnu signalizaciju na više lokacija u blizini obrazovnih ustanova, koja ima za cilj da dodatno poveća bezbjednost pješaka, prvenstveno djece.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za saobraćaj, riječ je o upečatljivim figurama djeteta koje ukazuju na obavezu poštovanja pravila u saobraćaju, naročito na pješačkim prelazima u blizini škola.

„Iskustva su pokazala da upozoravajuća silueta djeteta kroz ovaj vid saobraćajne signalizacije dodatno utiče na vozače da sa posebnom pažnjom učestvuju u saobraćaju na tim relacijama.  Pomenute figure montirane su na više lokacija u Podgorici i to u Ulici Marka Miljanova (u blizini OŠ „Savo Pejanović“), na ćošku prekoputa Privrednog suda i na pješačkom prelazu prekoputa vrtića “Bubamara”, gdje su ugrađena dva znaka.

Predstavnica grupe Devet dobrih žena Biljana Otašević zahvalila je Glavnom gradu na podršci i realizaciji inicijative koja će u krajnjem uticati na bezbjednost djece, te apelovala na vozače da budu što oprezniji.

“Ove siluete trebalo bi na jedan lijep način da skrenu pažnju vozačima da su djeca tu i ukažu da svi budemo što oprezniji. Na taj način ćemo zaštiti djecu u saobraćaju. Svjesni smo današnje nezavidne situacije u saobraćaju. Figure će i krasiti grad, i što je najbitnije uticati da budemo oprezniji u saobraćaju”, poručila je Otašević.

U narednom periodu planiran je nastavak ugradnje figura i to na sljedećim lokacijama: Bulevar Vilija Branta (u blizini pasarele i OŠ „Dragiša Ivanović“), pješački prelaz kod Doma zdravlja Zlatica, Bulevar Peka Dapčevića, pješački prelaz u blizini Katoličke crkve, Ulica Zmaj Jovina (u blizini JU OŠ „Pavle Rovinski“), raskrsnica kod buregdžinice Dino, Ulica Pete proleterske brigade (u blizini JU OŠ „21. maj“), pješački prelaz kod PG Grill, Ulica Bratstva i jedinstva (u blizini JU OŠ „Milorad Musa Burzan), pješački prelaz preko puta Velike pijace (kod kružnog toka), Ulica Ivana Vujoševića (u blizini JU OŠ „Maksim Gorki“), pješački prelaz kod trafike Tobacco Spress-a.

„Sprovođenjem ove vrste aktivnosti u saradnji sa grupom Devet dobrih žena, Glavni grad nastavlja da u cilju unapređenja bezbjednosti saobraćaja kroz podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju o navedenom, doprinese usmjeravanju pažnje na važnost poštovanja saobraćajnih pravila. Glavni grad u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje se odnose na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a u prethodnom periodu fokus je bio na  ugradnji nove svjetlosne signalizacije, na više lokacija u gradu, naročito u blizini osnovnih i srednjih škola, ugradnji katadioptera i asfaltnih platformi  koji će omogućiti bezbjednije kretanje pješaka, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Vjerujemo da će pomenuta aktivnost biti još jedan važan doprinos povećanju stepena bezbjednosti najmlađih učesnika u saobraćaju“, navodi se u saopštenju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply