Jedini defektolog pljevaljskog Doma zdravlja dao otkaz

Foto: PV Informer

Vijest da je jedini diplomirani defektolog, uže specijalnosti maloljetničke delikvencije i bolesti zavisnosti, dao otkaz u Domu zdravlja u Pljevljima, veoma je zabrinula roditelje djece koja u toj zdravstvenoj ustanovi koriste njegove usluge.

Za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju on je do sada bio angažovan na osnovu ugovora o djelu, ali ne želi više takav angažman na mjesečnom nivou. Prema pisanju PV Informera, drugi način trenutno ne postoji, jer prema sistematizaciji Doma zdravlja ne postoji mogućnost da defektolog ima stalno zaposlenje.

Prema izjavama roditelja čija djeca koriste usluge defektologa dva sata mjesečno, izuzetno su zadovoljni njegovim radom. Smatraju da se mora naći način da defektolog i dalje radi sa njihovom djecom.

Redakcija portala PV Informer je kontaktirala dr Branku Stanković, direktoricu Doma zdravlja u Pljevljima i od nje dobila informaciju da su jedinog defektologa koji radi u ovoj zdravstvenoj ustanovi angažovali na osnovu ugovora o djelu, jer po sistematizaciji ne postoji mogućnost za angažovanje u stalni radni odnos.

Pošto u januaru ističe dosadašnji ugovor defektologu, a on je dao otkaz za dalje angažovanje, iz Doma zdravlja će tražiti angažovanje drugog defektologa. Po njenim riječima, djeca koja koriste usluge defektologa neće biti oštećena i sa njima će se i dalje raditi.

Direktorica Stanković je takođe navela da je više puta kontaktirala nadležno Ministarstvo zdravlja iz kojeg joj je ponovo obećano da će Pljevlja uskoro dobiti centar za rani razvoj, pa u skladu sa tim i mogućnost stalnog angažovanja defektologa, logopeda i psihologa u Domu zdravlja Pljevlja.

Još u novembru prošle godine ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, kao i dr Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja su obećali da će do kraja 2022.godine biti izmijenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim će biti promijenjen sastav jedinica za djecu sa smetnjama u razvoju, ali se to još nije realizovalo i pored datog obećanja.

Prema dostupnim podacima od 2013. godine 509 mališana dobilo je u Domu zdravlja Pljevlja usluge preventivnih pregleda, stimulativnih fizikalnih tretmana, dok su i u prošloj godini evidentirani novi slučajevi djece sa poremećajima ponašanja i emocija, poremećajima iz spektra autizma.

Prema informacijama dr Marije Cupare, koja je rukovodilac Jedinice za djecu sa posebnim potrebama pri Domu zdravlja u Pljevljima, nema dovoljno stručnog kadra za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju. Mendžement Doma zdravlja angažovao je honorarno logopeda koji obavlja tretmane 4 sata nedjeljno.

Po riječima Cupare,trebalo bi promijeniti zakonski regulativu i definisati prostor, satnicu, za stalan rad defektologa, fizijatra, pedijatara.

“Ranije je fizijatar dolazio vikendom ili određenim danom u nedjelji “, naglasila je Cupara.

Izvor: PV Informer

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply