U pljevaljskoj Opštoj bolnici puno odjeljenje beba oboljelih od bronhitisa

Dječije odjeljenje u Opštoj bolnici u Pljevljima posljednjih mjeseci je puno djece sa respiratornim infekcijama, saopštio je direktor ove zdravstvene ustanove Saša Grbović.

On je kazao za Dan da je posljednjih dana broj najmlađih pacijenata nešto manji, ali ne u nekom većem obimu.

„Posljednja dva do tri mjeseca dječije odeljenje je puno. Uglavnom se radi o bebama do godinu dana starosti, sa respiratornim infekcijama“, kazao je Grbović.

Prema njegovim riječima, mališani najčešće imaju problem sa bronhitisom ili sa bronhiolitisom.

Grbović kaže da on ne može reći da je uvećan broj pacijenata na dječijem odjeljenju vezan za veoma tešku ekološku situaciju u Pljevljima, jer za takav stav trebaju pouzdani dokazi.

„Da bih tako nešto kazao potrebna su ozbiljna istraživanja. Međutim, sasvim je jasno da situacija nije dobra kada imate puno odjeljenje djece“, kazao je Grbović.

U periodu od 27. decembra 2022. godine do 2. januara ove godine nijedno mjerenje zagađenja vazduha u Pljevljima nije bilo bez prekoračenja dozvoljenog nivoa štetnih PM 10 čestica. Tako su registrovani sadržaji ovih čestica od 600 miligrama u metru kubnom, što je 12 puta više od dozvoljenog. Zabilježeni su i sadržaji PM2 čestica u novembru, krajem decembra i početkom januara.

Ekolozi iz Ekološkog društva Breznica ipak iznose stav da većina roditelja ima problema sa djecom u jesenjim, zimskim i ljetnjim mjesecima, kada su u pitanju respiratorne infekcije.

„Siguran sam da dvije trećine porodica imaju kućne inhalatore i da inhaliraju svoju djecu usljed brojnih problema sa disajnim organima“, kazao je izvršni direktor Breznice Milorad Mitrović.

On navodi da roditelji usljed nemogućnosti da valjano pomognu svojoj djeci ili zbog toga što ne mogu da ih stalno odvoze na inhaliranje u Dom zdravlja, najčešće kupuju ihalatore i uz savjete ljekara sami vrše inhaliranje djece.

„Ako imamo jako zagađen vazduh i ako je cjelokupna životna sredina ugrožena, ne možemo ništa drugo očekivati nego da nam dječije odjeljenje bude puno i da se u većini slučajeva tamo nalaze mališani starosti do jedne godine. Ovaj podatak najbolje i govori o životu u Pljevljima“, kazao je Mitrović.

Podsjeća i da djeca idu u školu kada je najveća koncentracija zagađenja.

„Ova praksa, kada su u pitanju novembar, decembar, januar i februar mjesec, ponavlja se svake školske godine i niko nema pravo da kaže da nije bilo vremena da se izvrše pripreme kako bi se raspored časova prilagodio situaciji na terenu. Nije isto kada učenici sa Guka, naselja Radosavac ili Komini pješače u sedam ili prije sedam sati do škole ili da pješače poslije osam časova“, rekao je Mitrović.

On objašnjava da su iz Breznice i prethodnih godina tražili da se nastava organizuje na taj način da se izbjegne izlazak školaraca na otvoreno kada je najveće zagađenje vazduha.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply