Počinju prijave za uvećane naknade za novorođenčad

Roditelji beba rođenih 2022. već mogu da se prijavljuju nadležnim centrima za socijalni rad za isplatu uvećane naknade za novorođenčad, najavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović i dodao da ovih dana počinje primjena izmijenjenog Zakona koji to predviđa.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem prethodne godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojima je dosadašnja naknada od oko 130, odnosno 150 eura uvećana na 900, odnosno 1.000 eura, u zavisnosti da li je porodica korisnik MOP-a. Zakonom je definisano, s obzirom na to da će se nove odredbe primjenjivati retroaktivno, da roditelji koji su dobili djecu u toku 2022. godine, treba da se u roku od tri mjeseca opet prijave centrima za socijalni rad. Oni će tako dobiti razliku između starog i novog iznosa naknade, a svi koji ubuduće dobiju djecu imaju pravo na novi iznos.

Prema informacijama portala Roditelji.me, nova verzija Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti objavljena je u Službenom listu 10. januara, a stupiće na snagu osam dana kasnije.

Stojanović je, gostujući danas u Bojama jutra TV Vijesti, izrazio zadovoljstvo što počinje primjena ovog Zakona. Ispunili su, kako kaže, sve što su i obećali kada je prethodna administracija rekla da će naknade za novorođenčad da budu u većim iznosima.

„Jednostavno smo uradili sve one procedure koje oni tada nijesu uradili. Trebalo je da se budžetiraju sredstva, da se urade analize fiskalnog uticaja, uticaja na ostale propise i naravno da se prvo na Vladi, a poslije i u Skupštini donesu izmjena tog člana Zakona“, rekao je Stojanović.

Nakon višemjesečnog ignorisanja obećanja prethodne Vlade da će novorođene bebe dobiti uvećane naknade, nadležni su tokom ljeta najavili da će Radna grupa Ministarstva rada i socijalnog staranja raditi na izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Prema informacijama dostupnim javnosti, izmjene Zakona, koji garantuje veće iznose naknada, ipak nijesu bile na dnevnom redu ranijih sjednica Vlade, već su taj akt Skupštini predložili poslanici.

Prema riječima Stojanovića, da bi se prijavili za ostvarivanje prava na naknadu potrebno je da roditelji Centru dostave potvrdu o prebivalištu, svoje osnovne podatke i dokaz o rođenju bebe.

„Pošto su neki roditelji već u prethodnoj godini ostvarili pravo na tu naknadu, oni će obnoviti zahtjev tako što će otići u Centar gdje su se već prijavili za naknadu. Tamo već postoji njihova dokumentacija i na taj način će obnoviti zahtjev. Roditelji koji su ostvarili to pravo u 2022. godini po onom starom iznosu od 126 eura, odnosno 152 za korisnike MOP-a, imaju rok 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona da podnesu zahtjev za isplatu razlike“, naglasio je Stojanović.

Smatra da neće biti problema i zastoja što se tiče implementacije Zakona.

„Prema statistikama iz 2021. godina mjesečno se rodi 550 beba, odnosno 6.600 godišnje, ali imajući u vidu da je naknada sad uvećana mislim da će taj broj biti povećan. Roditelji imaju pravo da godinu dana nakon rođenja djeteta podnesu zahtjev, pa mislim da ne bi trebalo da se stvaraju gužve“, rekao je Stojanović.

Nakon prijema zahtjeva, Centra ima rok 15 dana da donese rješenje, odnosno 30 dana ukoliko ima potrebe za nekim posebnim ispitnim postupkom. Isplate naknada za bebe predviđene su, kao i do sada, najkasnije do 20. u mjesecu.

„Budžetom je opredijeljeno sedam miliona eura za ova davanja u 2023. godini. Naravno, ako se desi da taj iznos ne bude dovoljan za isplatu naknada on će se servisirati sa nekih drugih potrošačkih pozicija, vjerovatno iz tekuće budžetske rezerve. Roditelji koji predaju zahtjev za ovo davanje ne treba da brinu, sredstva po ovom osnovu će biti isplaćivana i iće ih dovoljno“, istakao je Stojanović.

Isplata iz tekuće budžetske rezerve za naknade, prema ranijem stavu nadležnih u Vladi Crne Gore, nije bila zakonita i zbog toga je odlagana primjena najavljene mjere. Sada, deset mjeseci nakon što je prethodna administracija najavila uvođenje uvećanih iznosa naknada za novorođenčad i pri tom planirala da to učini iz tekuće budžetske rezerve, to neće biti problem.

Stojanović sada kaže da se iz tekuće budžetske rezerve uvijek mogu finansitrati takve stvari, ali su u prethodnoj godini problem bile same izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, jer da bi se ostvarilo pravo ono mora da ima utemeljenje u Zakonu.

„Kada je najavljeno to pravo niti je izmijenjen Zakon, niti je rađen fiskalni uticaj niti analiza propisa, tako da je trebalo vremena da se to uskladi. Naravno, onog momenta kada je definitivno u Parlamentu izglasan novi Zakon stekli su se uslovi da mogu da se koriste naknade po ovom pravu“, zaključio je Stojanović.

Izvor: TV Vijesti   

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply